Mazurek cytrynowy
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- szczypta soli,
- kostka masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka śmietany.
Składniki na krem:
- 3 cytryny,
- 3 jajka,
- 70 g cukru pudru,
- 70 g masła.
Do dekoracji:
- płatki migdałowe,
- kilka plasterków cytryny.
Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować i wykleić nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia oraz uformować brzegi. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 190°C. Masę przygotować na parze. W garnku z gotującą się wodą umieścić żaroodporną miskę. Do miski włożyć masło, cukier i mieszać, aż się rozpuszczą.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce, na małych oczkach, a z cytryn wycisnąć sok. Sok i skórkę oraz jajka przełożyć do masła z cukrem i mieszać masę na parze tak długo, aż składniki się połączą, a masa zgęstnieje (nie doprowadzać do wrzenia, ponieważ jajka się zetną) – około 20 minut. Masę odstawić na 40 minut do ostudzenia, a następnie wylać ją na podpieczone ciasto. Ułożyć plasterki cytryn oraz ozdobić według uznania płatkami migdałowymi.
Wielkanocne babeczki czekoladowe
Składniki:
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- kostka masła,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 czekolada starta na tarce na grubych oczkach,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 szklanka cukru pudru,
- kolorowe posypki.
Wykonanie: Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Masło rozpuścić i ostudzić, a czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masło, startą czekoladę oraz mieszankę mąki. Wymieszać na jednolitą masę i wyłożyć do foremek, do około 3/4 wysokości. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzić i wyjąć z foremek. Do cukru pudru dodać sok z cytryny i wymieszać. Polać babeczki i posypać kolorowymi posypkami.
Sernik kajmakowy
Składniki na spód:
- 200 g herbatników,
- 70 g masła.
Składniki na masę serową:
- 70 g masła,
- 800 g twarogu mielonego,
- 80 g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- 20 g mąki pszennej,
- 300 g masy kajmakowej (gotowej lub z gotowanego mleka skondensowanego).
Składniki na polewę:
- 200 g masy kajmakowej,
- 2 łyżki mleka.
Wykonanie: Herbatniki rozkruszyć albo zemleć. Masło rozpuścić, dodać herbatniki i wymieszać. Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć zmielonymi herbatnikami i wyrównać. Schładzać w lodówce przez 20 minut. Piekarnik nagrzać do 170°C. Ubić jajka z cukrem pudrem, dodać pozostałe składniki na masę. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód i piec około 70 minut w temperaturze 170°C.
Odstawić do całkowitego ostudzenia w chłodne miejsce. Przygotować polewę. Masę kajmakową podgrzać z mlekiem i polać sernik. Wierzch można posypać delikatnie kakao lub cynamonem.
Indyk w miodzie i musztardzie
Składniki:
- 1 kg filetu z indyka,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz,
- 4 ząbki czosnku,
- suszony rozmaryn,
- tymianek,
- papryka,
- curry,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 łyżki oleju.
Wykonanie: Wszystkie składniki poza mięsem wymieszać. Tak powstałą marynatą natrzeć mięso. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, polać resztą sosu i odstawić na noc do lodówki. Mięso związać nićmi. Wymieszać i polać jeszcze raz. Piec 75 minut w temperaturze 180°C. Odstawić na 10 minut.
Żur z chorizo i batatami
Składniki:
- kilka plasterków kiełbasy chorizo,
- 1/2 litra żuru,
- sól, pieprz,
- papryczka chilli,
- 1 czerwona cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- tymianek,
- oliwa,
- 1 i 1/2 litra bulionu,
- 2 bataty,
- 3 łyżki śmietany.
Wykonanie: Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zeszklić na oleju, dodać kiełbasę i razem dusić. Bataty obrać i pokroić w kostkę.
Zagotować bulion, dodać cebulę, czosnek i kiełbasę oraz pokrojone bataty. Gdy będą miękkie, dodać żur, śmietanę, przyprawić do smaku i chwilę pogotować.
Roladki z pastą jajeczną i rzeżuchą
Składniki:
- 3 tortille,
- 6 jajek,
- 2 awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypiorek,
- rzeżucha.
Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać w kostkę. Awokado pokroić w kostkę i polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Przełożyć do jajek.
Dodać majonez, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, rzeżuchę, doprawić i wymieszać. Masę rozsmarować na trzech tortillach, posypać rzeżuchą i zwinąć. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzu i posypać rzeżuchą.
Przepisy ukazały się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 15/2022 na str. 77-78. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.