Innowacyjna linia do obierania cebuli
Jak informują twórcy, innowacyjna linia do obierania cebuli obiera łuskę cebuli i odcina jej końcówki, zostawiając po sobie zdecydowanie mniej niż inne urządzenia dostępne na rynku. Doskonale sprawdzi się w branży rolniczej, jak i przetwórstwa żywności.
Jak jest zbudowana innowacyjna linia do obierania cebuli?
Innowacyjna linia do obierania cebuli składa się z dwóch części, które mogą służyć jako osobne urządzenia. Pierwsza z nich odpowiada za obieranie żółtej łuski, a druga za ucinanie szczypioru i korzenia. Po przeprowadzeniu powyższych czynności cebula jest gotowa do krojenia czy plasterkowania.
Jak działa linia do obierania cebuli?
Przed użyciem nowoczesnej linii do sortowania cebuli, warzywa nie trzeba sortować. Cebule mogą mieć wielkość od 45 do 110 mm. Wsypane luzem do maszyny główki są automatycznie ustawiane na odpowiednich miejscach. Najpierw ucinane są łuski, które następnie maszyna oddmuchuje, a obrane cebule przesuwają się w kierunku drugiej części urządzenia. Następnie pracownicy ustawiają cebulę w specjalnych gniazdach tak, by szczypior i korzeń stanowiły oś pionową. W kolejnym etapie cebule wjeżdżają do modułu precyzyjnie obcinającego korzeń i szczypior, a potem są całkowicie oczyszczane i wypadają na stół inspekcyjny. Ostatecznie to pracownicy sprawdzają, czy warzywa zostały dobrze obrane i przycięte.
Ilu pracowników jest potrzebnych do obsługi innowacyjnej linii do obierania cebuli?
Nowoczesną linię do obierania cebuli obsługuje jednocześnie czterech pracowników. Do ich głównych zadań należy ustawianie warzywa w pozycji góra-dół i doczyszczanie.
Wydajność urządzenia jest uzależniona od liczby osób oraz tempa ich pracy. Waha się ona od 10 800 do 16 200 cebul na godzinę. W przypadku małych warzyw ważących do 75 g oznacza to nawet 1215 kg oczyszczonych cebul w ciągu godziny, a w przypadku większych do 300 g aż 4860 kg.
– Dużą zaletą tej maszyny jest niewielki ubytek masy cebuli – tłumaczy dr inż. Agata Bieńczak, lider obszaru ds. techniki i technologii spożywczej w Łukasiewicz – Poznańskim Instytucie Technologicznym, kierownik projektu. – W ramach projektu dofinansowanego z NCBR opracowaliśmy technologię wycinania korzenia i szczypioru w kształcie stożka, niezależnie od kształtu cebuli. Dzięki temu mogliśmy ograniczyć odpady poprodukcyjne z 50 do nawet poniżej 10 procent, w zależności od cebuli – dodaje.
Aktualnie linia testowana jest w jednym z przedsiębiorstw z branży spożywczej. Docelowo pojawi się na rynku, a za jej produkcję będzie odpowiadała firma Forvite.
–Nasze urządzenie odpowiada na zapotrzebowanie firm, które zajmują się przetwórstwem cebuli – mówi dr inż. Agata Bieńczak. – Składa się ono z dwóch głównych modułów. Pierwszy pozwala na obranie cebuli z łuski suchej (żółtej), a drugi na usunięcie szczypiora i korzenia. Takie rozwiązanie sprawia, że przedsiębiorcy mogą zakupić tylko jeden moduł. Cała linia jednak pozwoli na większe wykorzystanie surowca i ograniczy koszty eksploatacyjne procesu obierania cebuli. Dodam jeszcze, że mamy możliwość zaprojektowania i wykonania urządzenia o wyższej wydajności, którą osiągniemy, zwiększając liczbę linii obróbczych – mówi dr inż. Agata Bieńczak.
oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: Łuksiewicz PIT