StoryEditorporady

6 porad jak dobrze zaprojektować stół paszowy w oborze

01.10.2019., 16:10h
Jeśli dojarnia jest sercem obory, to stół paszowy jest bez wątpienia jej kręgosłupem. Do prawidłowo zaprojektowanego stołu paszowego zwierzęta powinny mieć stały i niczym nieograniczony dostęp, a jego obsługa związana z zadawaniem, podgarnianiem i uprzątaniem paszy musi być łatwa i szybka.

Gdy krowy mają stały, niczym nieograniczony dostęp do stołu paszowego, to przeciętnie w ciągu doby pobierają 12 razy dawkę pokarmową po ok. 20 minut na każdy odpas.

Przyjmuje się, że na jedną krowę, w zależności od fazy laktacji powinna przypadać następująca długość stołu paszowego: 80 cm  – krowy zasuszone, 85–100 cm – krowy w okresie okołowycieleniowym i 70–85 cm dla krów będących w pełnej laktacji.

Odpowiednie podwyższenie stołu

W oborze krowy jedzą stojąc przednimi nogami ustawionymi równolegle, a nie w rozkroku jak na pastwisku przy jedzeniu trawy. Taka postawa ogranicza maksymalne schylanie głowy, a zwierzęta mają trudności z dosięgnięciem paszy znajdującej się na podłodze. Dlatego też stół paszowy musi być podwyższony o 10–15 cm ponad poziom stania krów. Wtedy bydło może jeść zachowując naturalną niską pozycję głowy, co stymuluje spokojne przyjmowanie paszy i duże wydzielanie śliny, która buforuje pH żwacza.

Samo ulokowanie stołu paszowego może wydawać się sprawą dość błahą, biorąc pod uwagę koszty budowy czy modernizacji obory. Jednak nie jest to kwestia taka prosta. Najczęstszym modelem spotykanym ...
Pozostało 64% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
22°C
Słonecznie
wi_00
pon.
wi_00
22°C
10°C
wt.
wi_00
17°C
12°C
śr.
wi_00
25°C
12°C
czw.
wi_00
27°C
13°C
pt.
wi_00
26°C
12°C
14. kwiecień 2025 15:12