Jak dochodzi do rozprzestrzeniania się bakterii środowiskowych w oborze?
Koncentracja bakterii może być różna, zależnie od temperatury otoczenia, dostępu wilgoci, zagęszczenia zwierząt, ekspozycji na słońce itp. Do przenoszenia się bakterii środowiskowych dochodzi albo podczas doju, albo między dojami, jednak drobnoustroje środowiskowe nie mają takiej samej zdolności przywierania do strzyków i ich kolonizowania, jak bakterie zakaźne.
Które bakterie wywołują mastitis u krów?
Jedną z większych grup bakterii środowiskowych stanowią bakterie Escherichia Coli oraz bakterie z rodzaju Klebsiella (wszystkie są gram-ujemne). Bakterie te bytują w ogromnych ilościach (miliony na gram materiału) w bezpośrednim otoczeniu bydła, w tym także w ściółce na legowiskach, zwłaszcza w ściółce z trocin lub wiórów. Drugą z większych grup stanowią gatunki paciorkowców środowiskowych, które są gram-dodatnie, a najbardziej powszechne wśród nich to: Streptococcus uberis i Streptococcus dysgalactiae.
Bakterie te żyją i rozmnażają się w otoczeniu krów, ale jeżeli dostaną się do wymienia, doskonale adaptują się do tamtejszego środowiska i wywołują nowe ...