Wysłodki buraczane - po co dodawać je do TMR-u?
Po dodaniu wysłodków buraczanych do TMR-u nie tylko podnosimy jego smakowitość i wartość energetyczną, ale wysłodki spełniają również funkcję lepiszcza sklejającego pasze treściwe, co zapobiega ich ewentualnej segregacji prowadzącej do zakwaszenia treści żwacza. Udział wysłodków może stanowić 10–20 % suchej masy pasz objętościowych stosowanych w dawce żywieniowej. Należy jednak pamiętać, że wysłodki podawane w nadmiarze, np. jako jedyna pasza objętościowa, nie zapewnią odpowiedniej struktury masy pokarmowej w żwaczu. Należy też zwrócić uwagę na nieprzekarmianie krów w okresie zasuszenia – wysłodki buraczane są paszą wysoko energetyczną, mogą więc powodować otłuszczenie krów. Zawierają też dużo potasu, który może zaburzać gospodarkę wapniową w okresie okołoporodowym.
Jakość skarmianych wysłodków buraczanych zależy od ich zakiszenia
Aby podawać wysłodki krowom, najpierw trzeba je zakisić, do tego najlepiej nadają się wysłodki prasowane, zawierające ok. 25% suchej masy. W ich składzie przeważają węglowodany strukturalne, takie jak celuloza, hemiceluloza i pektyny. ...