StoryEditorŻywienie krów

ABC żywienia świeżo wycielonych krów

04.08.2020., 10:08h
W każdym stadzie, niezależnie od jego wielkości, powinna być wydzielona grupa krów świeżo wycielonych – z ang. fresh cows. Krowy świeżo wycielone (pierwsze 40 dni po porodzie) powinny otrzymywać dawkę o wysokiej skuteczności strukturalnej, przy jak najwyższym udziale energii, z umiarkowaną zawartością skrobi i cukrów.

Jak żywić wysokowydajne krowy?

W żywieniu wysokowydajnych krów, każdy hodowca musi osiągnąć dwa – sprzeczne niestety ze sobą – cele: podawać jak największą zawartość energii, przy jednoczesnym zapewnieniu właściwej struktury dawki. Za sukces możemy uznać sytuację, w której przez cały okres laktacji przeprowadzimy krowę bez kwasicy i ketozy. To jednak nie lada wyzwanie, ale możliwe do wykonania, a warunkiem do tego koniecznym jest wnikliwa obserwacja zwierząt i szybka reakcja na ewentualne nieprawidłowości. Warto zatem w pierwszych dwóch miesiącach laktacji skupić się przede wszystkim na osiągnięciu stabilnej przemiany materii.

Świeżo wycielone krowy powinny być pod szczególną opieką

Utworzenie odrębnej grupy krów świeżo wycielonych umożliwia właściwe przygotowanie żwacza, czyli namnożenie bakterii amylolitycznych i wzrost brodawek żwaczowych, a także pokrycie wzrastającego zapotrzebowania na energię oraz inne składniki odżywcze. Istotnym zadaniem w tym okresie jest nie tylko pobudzenie apetytu na początku laktacji, ale również profilaktyka kwasicy, zespołu stłuszczenia wątrobowego, porażenia poporodowego, przemieszczenia trawieńca i ket...
Pozostało 61% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 15:35