Barometr mleka IG wzrósł o niemal 2 centy
MEG Milk Board to niemiecka organizacja mleczarska, która od lat prowadzi analizy cen mleka surowego za pomocą opracowanego przez siebie wskaźnika IG. Jest on wyliczany na podstawie notowań giełdowych na najbliższe 12 miesięcy.
Na koniec października 2023 roki barometr mleka IG wzrósł dopoziomu 45,4 centa/kg mleka o był o 1,9 centa wyższy w porównaniu do poprzedniego miesiąca. Zmiana wartości miernika wynika ze znacznych wzrostów cen masła na giełdzie EEX notowanych na najbliższe dwanaście miesięcy (+4,6%) oraz odtłuszczonego mleka w proszku (+2,5%).
Mniejsza podaż to wyższe ceny mleka
Według wyliczeń organizacji, oczekiwania cenowe na najbliższe dwanaście miesięcy spowodują podwyżkę o prawie 2 centy. Podobnie jak w poprzednim miesiącu, głównymi przyczynami takiego rozwoju sytuacji jest zmniejszenie światowych dostaw mleka, redukcja zapasów oraz stabilna sytuacja popytowa.
W rezultacie międzynarodowy poziom cen, a także oczekiwania związane z przyszłością na rynkach światowych obecnie rosną. Należy jednak zaznaczyć, że mniej istotne zdarzenia mogą prowadzić do gwałtownych wzrostów i spadków cen w miarę słabnięcia sytuacji podażowej.
Koszty produkcji mleka ekologicznego są wyższe niż kiedykolwiek wcześniej
Jednocześnie Komisja Zarządzająca MEG Milk Board nie sporządziła prognozy cen, ale przejrzała jak w przeszłości kształtowały się ceny mleka organicznego. Stwierdzono, że producentom mleka organicznego brakuje 8,59 centów/kg, aby pokryć koszty swojej działalności.
Koszty produkcji mleka organicznego w Niemczech wyniosły średnio 68,95 ct/kg w sezonie 2022/23. W porównaniu z rokiem poprzednim koszty produkcji były wyższe o 2,64 centa/kg, dzięki czemu wskaźnik wzrósł z 99 do 103 punktów. Oznacza to, że koszty produkcji mleka organicznego są wyższe niż kiedykolwiek wcześniej. Wpływają na to w szczególności:
- koszty energii (+18%),
- utrzymania stada (+20%),
- ceny paszy (+12%).
Wzrosły one znacznie drugi rok z rzędu.
Ceny mleka ekologicznego rosną, ale wciąż są za niskie
Ceny wypłacane producentom mleka ekologicznego wzrosły o 15% w porównaniu z rokiem poprzednim z 52,31 do 60,36 ct/kg. Tym samym niedobór kosztów spadł o 9% do -12% w porównaniu z rokiem poprzednim. Oznacza to, że w sezonie 2022/2023 cena mleka ekologicznego pokrywała jedynie 88% nakładów na jego produkcję.
Prezes organizacji Frank Lenz stwierdza, że należy wymagać określonych ilości i cen w umowach zakupu mleka, aby móc lepiej regulować rynek, a tym samym powodować wzrost cen.
Artur Puławski