StoryEditorCielęta

Brudna siara to pewna biegunka u cielęcia

11.04.2022., 13:04h
Przewód pokarmowy nowo urodzonego cielęcia nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i gdy trafi do niego siara z dużą ilością bakterii, to niemal pewne jest, że pojawi się biegunka.

Jak dochodzi do zanieczyszczenia siary?

Chorobotwórcze patogeny dostają się do siary na skutek nieodpowiedniej higieny doju krów, słabej czystości stosowanego do jej przechowywania sprzętu, a także na skutek wykorzystania w żywieniu siary od krów z klinicznymi lub podklinicznymi stanami zapalnymi wymienia.
Najbardziej podstępną bakterią jest Escherichia Coli, która powoduje biegunki w pierwszym tygodniu życia cieląt. W siarze przechowywanej w temperaturze pokojowej, w czasie jednej godziny bakterie mogą namnożyć się nawet kilkukrotnie. Z tego powodu nieskarmiona siara bezwzględnie powinna być przechowywana w lodówce, w temperaturze 4°C. Niestety, w tej kwestii statystki pokazują, że ponad 50% zdojonych porcji siary pozostaje w temperaturze pokojowej przez godzinę. Bardzo często siara przelewana jest z naczynia do naczynia – średnio 2,5-krotnie. Takie postępowanie sprawia, że dostają się do niej bakterie coli.

Warto pasteryzować siarę

Jednym ze sposobów poprawienia odporności biernej cieląt jest pasteryzacja siary. Podgrzanie siary do temperatury 60°C przez 30 do 50 minut znacznie zmniejsza ilość znajdujących się w niej bakterii, zwiększa efektywność wchłaniania immunoglobulin z przewodu pokarmowego, a w efekcie zmniejsza ilość chorób wśród cieląt.

Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska

Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 15/2022 na str. 56. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR:  Zamów prenumeratę.
Warszawa
8°C
Pochmurno
wi_00
pt.
wi_00
8°C
4°C
sob.
wi_00
16°C
4°C
niedz.
wi_00
22°C
11°C
pon.
wi_00
22°C
12°C
wt.
wi_00
20°C
12°C
11. kwiecień 2025 07:04