Jakie są prognozy dla rynku mleka na rok 2024?
Jak wynika z przygotowanego przez Bank Pekao S.A. raportu, w roku 2024 wzrost cen produktów mlecznych i mleka surowego najprawdopodobniej zwiększy szanse na przywrócenie dodatniej dynamiki jego produkcji w krajach o największym znaczeniu dla światowego eksportu. Jak przewidują analitycy, mniej optymistycznie będzie się rozwijać sytuacja na rynku produktów świeżych i odtłuszczonego mleka w proszku, gdzie najpewniej nastąpi ich osłabienie. Będzie to sytuacja przeciwna do tej, która rozegra się na rynku masła i serów. Zdaniem ekspertów, rok 2024 zakończy się przywróceniem wzrostowego trendu produkcji mleka, który w efekcie obniży jego ceny, natomiast spadki notowań zostaną wywołane czynnikami sezonowymi.
Spadek łącznej produkcji mleka z sierpnia
Sierpień 2023 roku okazał się przełomowy dla 4 największych eksporterów produktów mlecznych, którzy odnotowali spadek produkcji surowca. Jak wskazują analitycy, kolejne miesiące nie przyniosły oczekiwanego wzrostu, co potwierdza utrzymująca się w kolejnych tygodniach dynamika ujemna.
Spadek produkcji nastąpił w:
- Unii Europejskiej,
- Stanach Zjednoczonych,
- Nowej Zelandii.
Popyt wewnętrzny na produkty świeże w 2024 spadnie?
Z danych zgromadzonych przez Komisję Europejską, na które powołuje się Bank Pekao S.A., wynika, że w roku 2024 możliwa będzie obniżka popytu wewnętrznego na produkty świeże o 1%. Gorsze warunki ekonomiczne mają również wystąpić na rynku odtłuszczonego mleka w proszku, pomimo prognozowanego wzrostu konsumpcji o 3%. Wszystko za sprawą obniżenia eksportu o 7%. Analitycy mają zdecydowanie lepsze perspektywy dla rynku serów i masła, gdzie dojdzie do wzrostu popytu. Prognozowana zwyżka ma wynosić 2% i nastąpić zarówno na rynku UE, jak i w kanale eksportowym.
Jakie były ceny mleka i produktów mlecznych na koniec 2023 r.?
Z informacji przygotowanych przez Bank Pekao S.A. wynika, że we wrześniu 2023 roku indeks globalnych cen produktów mlecznych FAO wynosił tegoroczne minimum, a następnie notowania zaczęły wzrastać. Już w listopadzie indeks wskazał 5% więcej. Produktami, które wówczas drożały najbardziej były masło (13%) i odtłuszczone mleko w proszku (14%). Podwyżka notowań produktów mlecznych okazała się szczególnie ważnym zjawiskiem dla rolników, którym w październiku 2023 r. skupy wreszcie zapłaciły więcej.
Jaka była cena 100 kg mleka surowego w UE w grudniu 2023 r.?
Jak wynika z zestawienia przygotowanego przez Komisję Europejską, w grudniu 2023 r. ceny skupu mleka za 100 kg w poszczególnych państwach członkowskich UE były następujące:
- Belgia: 42,80 €/100 kg,
- Bułgaria: 42,60 €/100 kg,
- Czechy: 42,69 €/100 kg,
- Dania: 42,65 €/100 kg,
- Niemcy: 44,34 €/100 kg,
- Estonia: 43,00 €/100 kg,
- Irlandia: 44,06 €/100 kg,
- Grecja: 52,50 €/100 kg,
- Hiszpania: 50,68 €/100 kg,
- Francja: 46,87 €/100 kg,
- Chorwacja: 49,09 €/100 kg,
- Włochy: 48,55 €/100 kg,
- Cypr: 64,16 €/100 kg,
- Łotwa: 37,37 €/100 kg,
- Litwa: 42,00 €/100 kg,
- Węgry: 41,80 €/100 kg,
- Malta: 56,40 €/100 kg,
- Niderlandy: 46,31 €/100 kg,
- Austria: 49,00 €/100 kg,
- Polska: 50,76 €/100 kg,
- Portugalia: 44,70 €/100 kg,
- Rumunia: 44,86 €/100 kg,
- Słowenia: 45,57 €/100 kg,
- Słowacja: 39,59 €/100 kg,
- Finlandia: 51,60 €/100 kg,
- Szwecja: 39,75 €/100 kg.
Średnia cena skupu mleka w UE wyniosła 46,14 €/100kg.
Jakie były ceny produktów mlecznych na początku stycznia 2024 r.?
W zestawieniu KE wyróżnione zostały następujące ceny skupu produktów mlecznych w UE na początku stycznia 2024 r.:
- masło – 549 €/100 kg,
- odtłuszczone mleko w proszku – 257 €/100 kg,
- pełne mleko w proszku – 369 €/100kg,
- ser cheddar – 356 €/100 kg,
- ser edamski – 433 €/100 kg,
- ser gouda – 439 €/100 kg,
- ser ementaler – 611 €/100 kg,
- serwatka w proszku – 86 €/100 kg.
Oprac. Justyna Czupryniak
Źródło: agriculture.ec.europa.eu, Bank Pekao S.A.