Najsilniej, tzn. o 6,7% do 2924 dolarów/t zdrożało odtłuszczone mleko w proszku. Natomiast 5,4% zyskała na wartości sproszkowana maślanka (sprzedano ją za 2786 dolarów/t), a 5,1% kazeina, którą sprzedano za 7274 dolarów/t.
Wyższa cena pełnego mleka w proszku i masła
Po okresie stagnacji, tym razem o 3,6% zdrożało pełne mleko w proszku. Uzyskało ono średnią cenę na poziomie 3254 dolarów/t. Do produktów, które zyskały na wartości nalezą także bezwodny tłuszcz mleczny oraz masło. Bezwodny tłuszcz mleczny zdrożał o 2,6% do 5191 dolarów/t, a masło o 0,2% do 4117 dolarów/t.
Spadki kontynuuje natomiast cheddar, który staniał o 0,6% do 3609 dolarów/t. Na wartości straciła również laktoza, jej cena spadła o 1,9% do 768 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay