1. Upewnij się, że wszystkie krowy mają dostęp do dużej ilości świeżej wody
Gdy tak nie jest, krowy zdominowane, szczególnie pierwiastki lub sztuki świeżo wycielone oraz kulawe, piją mniej oraz mają dłuższe okresy bez pojenia.
2. Upewnij się, że ruch powietrza jest wystarczający
Idealna bryza to ruch powietrza o prędkości co najmniej 1,5–2 m/s, który chłodzi skórę i powoduje utratę ciepła przez parowanie.
3. Unikaj przesuszenia pasz na stole paszowym
Pamiętaj też o polewaniu ich wodą, nawet kilkakrotnie w ciągu doby. Warto rozważyć również stosowanie dodatków zmniejszających ryzyko przesuszania i zagrzewania się TMR-u.
4. Rozważ zmianę organizacji zadawania paszy
Zwiększenie częstotliwości zadawania pasz – nawet 3–4 razy na dobę – ogranicza ryzyko sortowania, zachęca krowy do częstszego podchodzenia do stołu oraz z mniejsza ryzyko zagrzewania się pasz. Częstsze zadawanie jest skuteczniejsze niż podgarnianie.
5. Zmień gęstość energetyczną dawki pokarmowej
Jest to potrzebne, aby zrekompensować zmniejszone pobranie suchej masy.
6. Starannie czyść żłoby czy stoły paszowe
Pamiętaj też o usuwaniu psujących się niedojadów.
7. Postaraj się zminimalizować czas stania krów w hali udojowej
Jest to miejsce, w którym wiele krów gromadzi ciepło. Podział grup udojowych na pół zmniejszy część tego zjawiska. Zapewnij krowom więcej przestrzeni w poczekalni, aby mogły się poruszać. Wentylatory również mogą być pomocne.
8. W pierwszej kolejności dój krowy najbardziej wydajne.
To one są najbardziej wrażliwe na negatywne skutki stresu ciplnego.
9. Podziel dzienną dawkę paszy
Podawaj 60% paszy wieczorem, kiedy krowy są bardziej skłonne do jej pobierania.
10. W stadach wypasanych zaganiaj krowy do obory w najgorętszej porze dnia i tam zadawaj im paszę.
Beata Dąbrowska