Ketoza u krów mlecznych – choroba czy zaburzony status metaboliczny?
Drugi dzień marcowej konferencji w Krakowie, cyklicznie organizowanej przez Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, poświęcony był ketozie. „Ketoza u krów mlecznych – choroba czy zaburzony status metaboliczny?” – na to pytanie starali się odpowiedzieć najwybitniejsi światowi znawcy tematu, wśród których był m.in. prof. Robert Van Saun z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w USA.
– Ketoza to metaboliczny stan chorobowy, w którym ciała ketonowe są wykrywane w wysokich stężeniach, a wydajność lub zdrowie zwierząt są zagrożone. Już ponad 30 lat temu ketoza została zdefiniowana na podstawie trzech twierdzeń mówiących że: głównym wyznacznikiem wydajności mlecznej jest dostępność glukozy (na każdy kilogram mleka gruczoł mlekowy wykorzystuje 72 g glukozy); głównym wyznacznikiem efektywności laktacji jest pobieranie przez gruczoł mlekowy długołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz że spontaniczna ketoza (obecnie zwana ketozą kliniczną) jest determinowana stosunkiem składników glukogennych do lipogennych w dawce pokarmowej – mówił prof. Van Saun....