– Brak zdolności śluzówki żwacza do wchłaniania lotnych kwasów tłuszczowych i w efekcie buforowania, jest jedną z przyczyn wtórnej kwasicy żwacza – mówił prof. Greg PennerBeata Dąbrowska
StoryEditorChoroby metaboliczne krów mlecznych

Jak ograniczyć ryzyko kwasicy u krów mlecznych?

13.05.2024., 15:00h
Wydaje się, że o kwasicy żwacza wiemy prawie wszystko. Owszem, wiemy dużo, jednak w opinii prof. Zygmunta M. Kowalskiego, więcej jest pytań niż odpowiedzi związanych z tą chorobą.

Z artykułu dowiesz się:

Czy pomijamy jakieś czynniki ryzyka kwasicy żwacza?

I dlatego też głównym tematem tegorocznej konferencji naukowej z cyklu Nauka – Praktyce „Krowa mleczna w pytaniach” była próba odpowiedzi na pytanie – „Jak ograniczać ryzyko kwasicy żwacza u krów mlecznych?

Konferencja odbyła się pod koniec marca br. w Krakowie, a wśród zaproszonych przez gospodarza konferencji prof. Kowalskiego gości, znalazły się tak uznane światowe autorytety jak: Greg Penner i Trevor DeVries z Kanady, Robert Van Saun i Erin Horst z USA, Qendrim Zebeli z Austrii, Nicholas Jonnson z Wielkiej Brytanii oraz dr Paweł Górka z UR w Krakowie.

Pozostało 90% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. listopad 2024 02:53