Po 4 laktacji wzrasta ryzyko chorób metabolicznych
Monitorując stado trzeba jednak pamiętać, że krowy powyżej 4 laktacji są zdecydowanie bardziej podatne na choroby metaboliczne, w tym ketozę i zaleganie poporodowe. Jeśli mamy w stadzie wybitnie wysokowydajne sztuki – dające powyżej 12 000 kg mleka, to nawet niewielki błąd żywieniowy stwarza ryzyko pojawienia się chorób. Nadmierne otłuszczenie zwiększa ryzyko utraty apetytu oraz trudnego porodu i jest głównym czynnikiem ryzyka zaburzeń zdrowia.
Jeśli krowa wczesniej chorowała, jest w grupie ryzyka w następnej laktacji
U sztuki, u której udokumentowano jakieś schorzenie metaboliczne w poprzedniej laktacji istnieje duże prawdopodobieństwo podobnych schorzeń w kolejnej laktacji. Jeśli krowa miała za długą poprzednią laktację – trwającą ponad 400 dni – to najczęściej jest to efekt kłopotów z zacieleniem. Jeżeli na podstawie obserwacji zakwalifikujemy krowę do grupy ryzyka, to wówczas możemy ją traktować w sposób specjalny, a co za tym idzie, zapobiegać występowaniu chorób metabolicznych przed zacieleniem, których następstwem jest nadmierna kondycja ciała.