Przebyte interwencje chirurgiczne u bydła są zawsze dużym obciążeniem dla organizmu zwierzęcia
Operacje w obrębie jamy brzusznej stanowią duże obciążenie dla organizmu krów, co wynika między innymi z podrażnienia otrzewnej, utraty płynów i obciążenia żołądka spowodowanego znieczuleniem.
Wytrzymałość krów na duże operacje, a taką jest cesarskie cięcie, wykazuje się dużą zmiennością osobniczą. Zaburzenia w gojeniu się ran i zapalenie otrzewnej mogą, ale nie muszą wystąpić, nawet jeśli zabieg przeprowadzony był w bardzo sterylny sposób. Niemniej podczas cesarskiego cięcia nie da się całkowicie uniknąć wprowadzenia patogenów do jamy brzusznej, pomimo starannej higieny. Rana po takiej operacji zawsze jest duża, a warunki w oborze nigdy nie są sterylne.
Jak postępować z krową świeżo po operacji?
Tuż po „cesarce” zwierzętom podaje się antybiotyki, środki przeciwbólowe oraz pierwszą kroplówkę. W kolejnych dniach hodowca (po zalecaniach ustalonych z lekarzem weterynarii) podaje dalsze leki. Jednak oprócz monitorowania ogólnego stanu zdrowia krowy oraz pobierania paszy i wody, hodowca powinien dołożyć wszelkich starań związanych z pielęgnacją ran.