W zapobieganiu SARA dawkę pokarmową należy układać w sposób, który zapewni równowagę między włóknem fizycznie efektywnym, a węglowodanami fermentującymi w żwaczu i produkującymi kwasyBeata Dąbrowska
StoryEditorChoroby metaboliczne krów mlecznych

Jak zapobiegać podostrej kwasicy żwacza u krów poprzez odpowiednie zadawanie paszy?

29.08.2024., 14:15h

Można. I to jak najbardziej, a profilaktyka żywieniowa w tym zakresie opiera się przede wszystkim na odpowiednim zbilansowaniu w dawce udziału węglowodanów ulegających fermentacji i włókna fizycznie efektywnego w celu utrzymania zdrowia żwacza, czyli optymalnego jego pH.

Jak ograniczać ryzyko kwasicy żwacza u krów mlecznych?

Trzeba jednak wiedzieć, że na reakcję krowy na skład dawki wpływa wiele czynników, dlatego też określenie jednych, dobrze zdefiniowanych zaleceń żywieniowych jest praktycznie niemożliwe – mówił prof. Robert Van Saun z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w USA podczas tegorocznej konferencji naukowej z cyklu Nauka-Praktyce pt. „Jak ograniczać ryzyko kwasicy żwacza u krów mlecznych”.

Kwasica żwacza jest patologicznym gromadzeniem się kwasu w żwaczu, na skutek nadmiernego pobrania węglowodanów ulegających fermentacji, w efekcie czego produkowany jest kwas oraz nieodpowiedniego lub przeciążonego systemu buforowania. Konsekwencją tego procesu jest zmniejszenie pH w żwaczu, co bardzo negatywnie wpływa na populację drobnoustrojów, a przez to na zmiany wzorców fermentacji. Aktywność celulolityczna, proteolityczna oraz populacja drobnoustrojów wykorzystujących kwas zmniejsza się, gdy pH spada poniżej 6.

image
– Kluczowa dla prawidłowego procesu fermentacji w żwaczu jest zawartość włókna w dawce pokarmowej, którego częścią jest włókno efektywne (eNDF) – mówił prof. Robert Van Saun
FOTO: Beata Dąbrowska

Oczywiście ten stan rzeczy ma swoje konsekwencje, w postaci owrzodzenia ściany żwacza, blizn na błonie śluzowej, grzybiczego zapalenia żwacza i zmniejszonego wchłaniania lotnych kwasów tłuszczowych. Z kolei przemieszczenie się bakterii przez ścianę żwacza prowadzi do infekcji wątroby i powstawania na niej ropni – wymieniał prof. Van Saun, zaznaczając, że o pojawieniu się SARA, czyli podostrej kwasicy żwacza decydują czynniki o charakterze bardziej ukrytym i przewlekłym jak np. całkowity czas poniżej wartości progowej pH żwacza wynoszący 5,5–6,0 (w zależności od badań).

Pomimo że SARA bardzo często przebiega bezobjawowo, to – jak wymienił specjalista – o jej pojawieniu się świadczyć mogą następujące objawy:

  • zmienione odchody (w tym biegunka),
  • utrata kondycji i spadek masy ciała,
  • nadmierny spadek procentowej zawartości tłuszczu w mleku,
  • zachowanie krów określane jako „slug feeding” polegające na pobieraniu dużej ilości paszy, ale rzadko czy też zjadanie gleby i ściółki.
Pozostało 61% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. wrzesień 2024 08:56