Z artykułu dowiesz się:
- Skąd wiadomo, że pasożyty żołądkowo-jelitowe są nadal powszechnym problemem u bydła mlecznego?
- Skąd się biorą pasożyty u krów utrzymywanych w pomieszczeniach inwentarskich?
- Jakie są obajwy chorób pasożytniczych u dorosłych krów, a jakie u młodych zwierząt?
- Jakie są konsekwencje zarażenia pasożytami?
Pasożyty żołądkowo-jelitowe to powszechny problem u bydła mlecznego
Na pierwszy rzut oka zwierzęta są zdrowe, jednak nie są w stanie w pełni wykorzystać potencjału swojej genetyki i zapewnionych im warunków bytowania.
– Pasożyty żołądkowo-jelitowe wbrew powszechnie panującej opinii nie są problemem wyłącznie zwierząt pastwiskowanych – twierdzi lekarz weterynarii Martyna Frątczak z UP w Poznaniu.
We Włoszech przeprowadzono badanie, w którym odnotowano bardzo podobny stopień obciążenia pasożytami (konkretnie nicieniami), zarówno u krów z chowu konwencjonalnego (bez wypasu), jak i ekologicznego. Przynajmniej jednego pasożyta wykryto u 10,7% krów z ferm ekologicznych i 8% u krów z ferm konwencjonalnych.