Trudności z wycieleniem są powiązane z występowaniem kulawizn, znacznie zmniejszają wydajność mleka, tłuszczu, białka i laktozy oraz zwiększają liczbę komórek somatycznychBeata Dąbrowska
StoryEditorKonsekwencje trudnych wycieleń

Trudne wycielenie może dotyczyć nawet 20% krów. Jakie są tego konsekwencje?

06.06.2024., 14:00h
Trudności z wycieleniem są jedną z głównych przyczyn śmierci cieląt przy porodzie lub wkrótce po nim, co skutkuje również infekcjami macicy i zatrzymaniem łożyska.

Najczęstsze konsekwencje trudnych wycieleń u krów

Ponadto, prowadzą do przedłużającego się niedotlenienia, znacznej kwasicy, a u matek powodują komplikacje zdrowotne w postaci urazów, niedowładu, zapalenia macicy i jej błony śluzowej macicy.

Straty ekonomiczne wynikają ze śmiertelności cieląt lub matek, zmniejszonej wydajności mlecznej, zmniejszonej płodności oraz zwiększonych kosztów weterynaryjnych.

Szacuje się, że częstość występowania trudności z wycieleniem waha się od 2% do 23%. Trudności z wycieleniem mają szereg przyczyn i obejmują m.in.:

  • dysproporcję między płodem a miednicą matki,
  • nieprawidłowe położenie płodu,
  • bezwładność macicy,
  • zwężenie sromu lub szyjki macicy
  • skręt macicy.

Na przebieg porodu wpływ ma również długość ciąży, zbyt duży płód, zbyt mały kanał rodny, niski poziom wapnia i magnezu we krwi czy stres rodzącej.

Trudne wycielenia sprzyjają kulawiznom u krów. Jak do tego dochodzi?

Okazuje się, że trudny poród – obok wymienionych wyżej – ma również inne konsekwencje. Otóż, badania potwierdziły, że częstotliwość występowania kulawizn jest wyższa u krów z trudnościami w wycieleniu.

Podczas porodu zmiany w więzadłach miednicy pozwalają na łatwiejsze urodzenie cielęcia; jednak zmiany te wpływają na nogi i racice krowy i zwiększają ryzyko rozwoju klinicznej kulawizny. Ponadto, błędy przy wycieleniu prowadzą do urazów związanych z powikłaniami, powodując kulawizny zarówno u cieląt, jak i krów.

image
Trudności z wycieleniem są powiązane z występowaniem kulawizn, znacznie zmniejszają wydajność mleka, tłuszczu, białka i laktozy oraz zwiększają liczbę komórek somatycznych
FOTO: Beata Dąbrowska

Co więcej, wycielenie jest uważane za czynnik wyzwalający występowanie kulawizn we wczesnych stadiach laktacji. Stres spowodowany zmianami fizjologicznymi, zmianami społecznymi i zmianami w pomieszczeniach zwiększa ryzyko wystąpienia kulawizny w fazie przejściowej okresu okołoporodowego.

W okresie przed wycieleniem, u bydła niezapalne zmiany w tkance łącznej racicy osłabiają odporność na zewnętrzne czynniki stresowe i zwiększają ryzyko wystąpienia kulawizny. Badania pokazują, że kulawizny występują u 3,88–5,92% krów z trudnościami w wycieleniu i u 0,27–2,37% krów bez trudności w wycieleniu. Ponadto, ciężka kulawizna występuje częściej u krów z trudnościami w wycieleniu.

Ból i silny dyskomfort spowodowany kulawizną wpływa na zachowanie krów podczas leżenia i wstawania. W ten sposób spędzają one więcej czasu w pozycji leżącej, co zwiększa ryzyko wystąpienia mastitis u krów, szczególnie wywołanego przez Staphylococcus aureus i Staphylococcus agalactiae.

Trudne wycielenie wpływa na jakość mleka u krowy

Ponadto trudności z wycieleniem zmniejszają zawartość białka, tłuszczu i laktozy w mleku oraz zwiększają liczbę komórek somatycznych. Zmiany w zawartości białka mleka, tłuszczu i laktozy są spowodowane stresem, bólem, zwiększoną ilością czynników utleniających oraz słabym wchłanianiem i przyswajaniem różnych składników odżywczych z paszy.

Z drugiej strony, wzrost oceny trudności z wycieleniem (system 4-stopniowej skali) wiąże się ze spadkiem średniej wydajności krów. Badania wskazują, że jakość mleka jest lepsza u świeżo wycielonych krów mlecznych 30 dni po porodzie, bez trudności z wycieleniem ze względu na niższy poziom stresu.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
06. wrzesień 2024 12:22