StoryEditorchoroby krów

Choroby racic u krów – przyczyny, diagnostyka i zapobieganie

21.01.2020., 14:01h
Kulawizny to 3, po problemach z mastitis i rozrodem, poważna przyczyna brakowania krów mlecznych. Z powodu chorób racic brakowanie w stadach wynosi od 10 do 15%. I chociaż dane mówią same za siebie, to nadal kulawizny często nie są właściwie rozpoznane i diagnozowane, a wielu hodowców nie docenia konsekwencji schorzeń nóg i racic oraz ich wpływu na wyniki finansowe w produkcji mleka.
Najważniejszymi konsekwencjami występowania kulawizn są: spadek ilości mleka z powodu bólu i ogólnej infekcji organizmu; problemy z rozrodem; wzrost ryzyka i częstotliwości mastitis; zwiększone brakowanie; niechęć krów do poruszania się po oborze; rzadsze pobieranie paszy i wody oraz zbyt długie okresy leżenia na stanowisku – mówiła podczas wykładu Anna Taźbierska z firmy DeLaval, podczas seminarium dla hodowców, jakie firma zorganizowała w listopadzie ubiegłego roku w Grudusku.

Ryzyko infekcji w trakcie leżenia

Wiadomo jest, że w pozycji leżącej wymię jest bardzo blisko racic, a występujące na nich duże ilości groźnych patogenów są potencjalnie bardzo ryzykowne dla wymienia, mogąc powodować jego infekcje. Gdy krowa zbyt długo leży, to ryzyko zainfekowania gruczołu dodatkowo wzrasta. Szczególnie niebezpieczna jest sytuacja, gdy tuż po zakończonym doju krowa kładzie się, a strzyk jest otwarty przez 20–30 minut. W tym czasie wszelkie patogeny bez problemu mogą wniknąć do wymienia.

Wśród przyczyn pojawienia się w stadzie problemów z racicami wymienia się wielkość stada. Gdy w oborze jest zbyt duże zagęszczenie krów, to mam...
Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 23:12