Dlaczego siara od starszych krów jest lepsza dla cielęcia?
Jednym z nich jest np. wiek krowy, który wiąże się ze zwiększoną ekspozycją na patogeny. Większość dwuletnich krów ma przeciwciała przeciwko mniejszej liczbie patogenów niż krowy starsze. Krowy w trzeciej lub dalszej laktacji zazwyczaj wytwarzają siarę zawierającą więcej immunoglobulin (Ig) niż młodsze krowy.
Siara podawana cielętom powinna pochodzić od krów, które przebywają w oborze od kilku miesięcy i w związku z tym miały możliwość „narażenia się” na organizmy chorobotwórcze swoiste dla danej obory i odpowiedniego zareagowania, czyli wyprodukowania przeciwciał.
Im więcej siary produkuje krowa, tym mniejsza koncentracja przeciwciał
Warto też pamiętać, że krowy produkujące duże ilości siary (powyżej 8 kg) często wytwarzają niższe stężenia przeciwciał, prawdopodobnie w wyniku rozcieńczenia. Również intensywne dojenie krów przed wycieleniem w celu złagodzenia przekrwienia i dyskomfortu wymienia poważnie zmniejsza stężenie przeciwciał w siarze po wycieleniu, co spowoduje, że cielę otrzyma w ciągu pierwszych 24 godzin życia znacznie mniejszą ich ilość.
Na przykład, stężenie Ig w wydzielinie poporodowej w ciągu pierwszych 24 godzin po wycieleniu może wynosić tylko 1,6 g/litr zamiast wartości około 68 g/litr. W związku z tym wydzielina wytwarzana po wycieleniu przez krowy intensywnie dojone ma mniejszą wartość dla cielęcia niż ta sama objętość zwykłej siary.
Czytaj więcej: Jak okres zasuszenia krowy wpływa na jakość siary?
Co najbardziej wpływa na skład i jakość siary u krowy?
Skład i jakość siary zależą też m.in. od żywienia krowy. Lepszy poziom białka i energii metabolicznej matki zwiększa wykorzystanie immunoglobulin przez cielęta poprzez zwiększone tempo wchłaniania jelitowego wkrótce po porodzie.
Brak dostarczenia odpowiedniej ilości tych składników z paszy ogranicza syntezę siary i wpływa na jej jakość. Dodatkowo, procesy metaboliczne u wysokoprodukcyjnych krów mlecznych są nasilone w porównaniu do innych zwierząt, dlatego niewłaściwe żywienie może powodować zaburzenia trawienia, co prowadzi do chorób wpływających na skład siary i produkcyjność zwierząt.
Które szczepienia poprawią jakość krowiej siary?
Jakość siary może poprawić też dobry program szczepień. Szczepionki stymulują bowiem zwiększoną produkcję przeciwciał matczynych i pomagają w biernym uodparnianiu cielęcia. W okresie zasuszenia zaleca się szczepić krowy przeciwko rotawirusom, koronawirusowi, Clostridium i Escherichia coli.
Beata Dąbrowska