
Rewolucyjna koncepcja LifeStart – klucz do zdrowego odchowu cieląt
Uroczystego powitania gości dokonali: Andrew Wylie – ECA ruminant director, Marcin Galiński – general manager TN Polska, Tomasz Szramko – ruminant end distributor director TN Polska, a całą konferencję poprowadził prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Wprowadzona przed laty przez Trouw Nutrition rewolucyjna koncepcja żywienia cieląt LifeStar, znana jest już dobrze polskim hodowcom i z pewnością zmieniła podejście do ich odchowu. Na czym polega? Uczestniczącym w spotkaniu gościom wyjaśniał Józef Cogiel z firmy Trouw Nutrition.
– Koncepcja LifeStart opiera się na nauce obejmującej newralgiczny okres pierwszych miesięcy życia cielęcia. Bazuje ona na badaniach pokazujących, jak w pełni wykorzystać potencjał krowy mlecznej. Doświadczenia potwierdziły, że poprzez wprowadzenie zasad odchowu oraz schematów żywieniowych LifeStart hodowca może uzyskać wiele korzyści. Wśród nich są: wyższe przyrosty – nawet o dodatkowe 300 g dziennie, w okresie przed odsadzeniem, wcześniejsze krycie, wsparcie dla lepszego rozwoju wymienia, wyższa produkcja mleka, utrzymanie właściwej kondycji ciała w szczycie mleczności czy zmniejszenie brakowania – wymieniał prelegent.
Początek powstawania koncepcji LifeStart to 2011 rok, ale Józef Cogiel potwierdził, że nieustannie się ona rozwija w kierunku osiągania możliwie najlepszych wyników wykorzystania potencjału produkcyjnego. O ile na początku koncepcja ukierunkowana była głównie na tempo wzrostu zwierząt, poprzez zwiększenie ilości odpajanego mleka, o tyle obecnie koncepcja LifeStart dąży do optymalizacji wzrostu, uwzględnia strawność, kontrolę zachorowalności, badanie krytycznych punktów odchowu cieląt oraz krytycznej wagi odsadzeniowej.
– Jednym słowem podążamy w głąb metabolizmu cieląt, a koncepcja LifeStart polega na odejściu od czynników wzrostowych, a skupia się na holistycznym podejściu do odchowu i wzrostu cieląt – podkreślił Józef Cogiel.
Jak maślany zawarte w paszach wpływają na rozwój żwacza cieląt?
Prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w swoim wykładzie skupił się na wykorzystaniu maślanów w paszach dla cieląt.
– Udowodniono, że maślan odżywia komórki błony śluzowej żwacza, dzięki czemu szybko się namnażają. To właśnie od maślanu zależy rozwój brodawek, dlatego mówimy, że cielę nie powinno zjadać dużo siana, bo brodawki żwaczowe rosną nie za sprawą kwasu octowego tylko kwasu masłowego. Przy rozkładzie włókna w żwaczu powstaje octan, a przy rozkładzie cukru – maślan – powiedział prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski, zaznaczając, że maślan może być podawany w formie chronionej i niechronionej.
– Przy formie niechronionej wszystko uwalnia się na początku przewodu pokarmowego. Natomiast maślan w formie chronionej uwalnia się na całej jego długości – powiedział wykładowca. Na podstawie przeprowadzonych badań potwierdzono, iż dodawanie maślanów do preparatów mlekozastępczych jest jak najbardziej uzasadnione.
Tłuszcz w preparatach mlekozastępczych – fundament optymalnego wzrostu cieląt
Kolejny wykład przeprowadziła dr Juliette Wilms z Trouw Nutrition R end D rumiants z Holandii. Wyjaśniła, jak duże znaczenie ma tłuszcz podawany cielętom w preparacie mlekozastępczym.
– Tłuszcz w preparacie mlekozastępczym powinien być formowany na podstawie profilu kwasów tłuszczowych i struktury triglicerydów. Im większe odchylenie od kwasów tłuszczowych mleka krowiego, tym bardziej wyraźny wpływ na metabolizm, strawność i wyniki odchowu – powiedziała dr Juliette Wilms dodając, iż wybór profilu makroskładników preparatu mlekozastępczego zależy od celów hodowlanych. Preparaty mlekozastępcze wysokiej jakości z wysoką zawartością tłuszczu są preferowaną opcją dla optymalnego rozwoju cieląt.
Jak „Sprayfo Ultimo” wspiera zdrowie i rozwój cieląt?
Kulminacyjnym momentem konferencji było uroczyste odsłonięcie zakrytego worka z innowacyjnym mlekiem dla cieląt, jakim jest „Sprayfo Ultimo”, które zostało opracowane przez zespół naukowy Trouw Nutrition, i który koncentrował się na biologii cielęcia i roli, jaką odgrywają poszczególne składniki odżywcze mleka matki na wzrost i rozwój.
Wcześniejsze badania wykazały, że dzięki podniesieniu poziomu tłuszczu w preparacie mlecznym cielęta wykazywały się zdrowszymi tkankami ciała oraz lepszym rozwojem metabolicznym. Natomiast przełomowe odkrycie Trouw Nutrition pokazuje, że niektóre kwasy tłuszczowe znajdujące się w tłuszczu mlecznym dają sygnał przyspieszający dla ozwoju jelita u cieląt. Jest to bardzo istotny fakt, ponieważ rozwój jelita prowadzi do zamknięcia jego ściany w celu stworzenia naturalnej bariery chroniącej przed inwazją patogenów, rozwoju brodawek żwacza i lepszego wzrostu w okresie odsadzenia przy żywieniu do woli.
Sprayfo Ultimo ma za zadanie imitować mleko matki
Józef Cogiel z Trouw Nutrition Polska przedstawił:
– „Sprayfo Ultimo” został stworzony, by maksymalnie, jak to tylko możliwe, odwzorować mleko matki – z kompozycją tłuszczy, z zawartością białka mlecznego, witamin i minerałów. Jest to produkt, który ma zagwarantować: zdrowie cieląt, dobry rozwój, prawidłowe przejście na pasze stałe, dojście do zapłodnienia. Dzięki temu, w przyszłości uzyskamy od krowy jak najlepszy efekt produkcyjny przez kilka owocnych laktacji – podkreślił Józef Cogiel, informując jednocześnie, że produkt jest już dostępny w sprzedaży, a doradcy firmy precyzyjnie pomogą hodowcy we wprowadzeniu ”Sprayfo Ultimo” do poszczególnych stad.
Inwestycja we wczesne żywienie cieląt zwróci się hodowcy
Ostatni wykład wygłosiła Georgina Thomas – technical sales manager YAF-ECA z Wielkiej Brytanii. Prelegentka stwierdziła, że inwestycja w żywienie na wczesnym etapie życia jest drogą do zrównoważonej przyszłości gospodarstw mlecznych i ma również wpływ na redukcję śladu węglowego.
– Inwestowanie w żywienie na wczesnym etapie życia daje wyraźny i trwały zwrot w postaci silnych, odpornych i wysokowydajnych krów mlecznych. Pozwala to zoptymalizować dzienną wydajność życiową, co jest kluczem do poprawy wydajności hodowli bydła mlecznego i redukcji śladu węglowego – powiedziała Georgina Thomas.
Krótkiego podsumowania konferencji dokonał prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski.
– Wszystkie wygłoszone prezentacje utwierdziły nas w przekonaniu, że odchów cieląt jest w dalszym ciągu prawdziwym wyzwaniem i z całą pewnością nie jest kosztem, lecz inwestycją. Dowiedzieliśmy się, że decyzja o zwiększeniu dziennej dawki pójła do 8 litrów nie jest wydawaniem pieniędzy tylko inwestowaniem w przyszłą krowę, i całkowicie zgadzam się ze stwierdzeniem, że zastępując mleko krowie, nie możemy nic zostawić przypadkowi – powiedział prof. dr hab. inż. Zygmunt Maciej Kowalski, dodając, iż wciąż można produkować coraz lepsze preparaty mlekozastępcze.
– „Sprayfo Ultimo” to dowód, że można stworzyć produkt, w którym będzie bardzo dużo (ponad 50% białka mlecznego), w którym będą bardzo ciekawe źródła tłuszczu (m.in. z maślanami, które w naszej katedrze intensywnie badaliśmy) – dodał prowadzący.
Józef Nuckowski