Energia kluczem do sukcesu
Jego zdaniem, kluczem jest dostarczenie odpowiedniej ilości energii, a najlepiej, jeśli pochodzi ona z roślin wyprodukowanych w gospodarstwie.
– Zawartość białka w mleku z naszego gospodarstwa waha się od 3,6 do 3,8%, natomiast tłuszczu oscyluje pomiędzy 4,3 a 4,4%. Myślę, że osiągamy takie parametry dzięki temu, że żywimy krowy mleczne mocno energetycznie, zadając krowom m.in. kiszone ziano kukurydzy. Wcześniej w raportach z oceny użytkowości pojawiała się czasami literka K, świadcząca o ketozie, jednak już od dwóch lat nie mieliśmy informacji o tym schorzeniu. Parametry mleka i zdrowotność stada znacznie poprawiły się po zmianie odmian uprawianej kukurydzy, która musi być także dobrze pielęgnowana, żeby posiadała odpowiednią zawartość energii. Jestem zwolennikiem odchwaszczania kukurydzy zaraz po siewie lub tuż po wschodach. Nawet najmniejsze chwasty zużywają wodę, której mamy za mało – wyjaśnia Michał Dźwigałowski.
Dobra organizacja pracy i sprawdzone rozwiązania
Pasza zadawana jest przy użyciu wozu paszowego firmy Metaltech o pojemności 10 m3. Hodowca podkreśla, że pewne rozwiązania organi...