Co wpływa na pobranie paszy?
Na pobranie i strawność paszy niemal w równej mierze wpływ mają czynniki środowiskowe oraz indywidualne. Do czynników środowiskowych zaliczamy: jakość paszy, jej strukturę, zawartość włókna, koncentrację energii, klimat oraz warunki utrzymania. Wśród czynników indywidualnych wymienia się: rasę, genetykę zwierzęcia, jego wagę i wydajność oraz wiek.
Rozpatrując jakość paszy objętościowej warto wiedzieć, że krowy mają dziesięciokrotnie bardziej (niż u człowieka) rozbudowany system unerwienia smakowego, dlatego każde niedociągnięcie w tym zakresie zostaje natychmiast przez krowy wychwycone. Jednak niechęć krów do pobierania dużej ilości pasz wynikać może nie tylko z niesmacznej paszy. Ograniczenia powoduje także zbyt mała ilości tzw. pasz strukturalnych w okresie pełnego zasuszenia, nieprzygotowanie żwacza do dawki laktacyjnej, skokowe podawanie dużych ilości pasz treściwych czy niewłaściwa struktura fizyczna dawki.
- Im większe pobranie energii w pierwszych tygodniach po wycieleniu, tym mniej jest schorzeń okołoporodowych
Istotne żywienie w okresie okołoporodowm
Mając na względzie wysoką produkcję mleka, szczególną uwagę należy zwrócić na prawidłowe żywienie krów w okresie okołoporodowym. To czas, w którym raptownie wzrasta zapotrzebowanie krów, wynikające z rozpoczęcia laktacji z jednoczesnym spadkiem odporności oraz zmianami organizacyjnymi związanymi z przejściem krowy z sektora porodowego do laktacyjnego. To od żywienia w tym okresie zależy wydajność́ w całej laktacji, zdrowie krowy oraz wskaźniki rozrodu. Po porodzie każda krowa ma wysoki deficyt energetyczny. W tym czasie potrzebuje bowiem więcej energii do produkcji mleka niż jesteśmy w stanie jej podać wraz z paszą. Deficyt energii bardzo często pojawia się już przed wycieleniem a jego szczyt przypada na 2–3 tydzień po porodzie.
Pobraniu paszy nie sprzyjają letnie upały
W obliczu zbliżającego się lata warto wspomnieć o stresie cieplnym, który w zależności od nasilenia prowadzi do znacznego spadku pobrania paszy. W stresie lekkim, który zaczyna się od 24°C i wilgotności powietrza na poziomie 70%, zwierzęta mniej leżą, a więcej stoją przy otwartych wrotach i poidłach. Ich temperatura ciała rośnie, a apetyt zaczyna spadać. W dużym stresie cieplnym (od 27°C) zwierzęta stoją z wyciągniętą szyją i otwartym pyskiem i łapią powietrze. Pobranie paszy obniża się od 10 do nawet 25%, a po około 3 dniach spada produkcja mleka.
Beata Dąbrowska