Tłuszcz taki jest obojętny dla fermentacji w żwaczu, nie ulega degradacji w obojętnym pH żwacza i jest dobrze trawiony enzymatycznie w środowisku kwaśnym. Dodatki tłuszczy są powszechnie stosowane, to jednak nie do końca znany jest dodatek antyketozowy chroniony CLA (sprzężony kwas linolowy). W żwaczu krów powstaje około 20 izomerów sprzężonego kwasu linolowego, jednak najpopularniejsze są dwa z nich: izomer trans- 11, cis-9 oraz izomer trans 10-, cis-12. Kwasy te, produkowane przez bakterie żwaczowe, dostają się do krwiobiegu i w raz z krwią docierają do gruczołu mlekowego, powodując w nim blokowanie syntezy tłuszczu.
Udowodniono, że dodatek CLA zmniejsza zawartość tłuszczu w mleku, ale jednocześnie zwiększa wydajność mleka. Wzrost mleczności nie wynika z faktu większego pobrania paszy, ale przede wszystkim jest efektem większej zdrowotności krów. Pamiętajmy, że stosowanie dodatków nie jest receptą na wszystkie problemy pojawiające się w stadzie i nigdy nie zastąpi dobrze zbilansowanej dawki pokarmowej w okresie laktacji.
Beata Dąbrowska