Regularnie przeprowadzana ocena pozwala na kontrolę poprawności żywienia, a tym samym na unikanie chorób metabolicznych i zaburzeń płodności. Techniczna ocena kondycji polega na ocenie wzrokowej i poprzez ucisk dłonią tylnej części ciała i grzbietu krowy. Ocenę prowadzi się na stojącym zwierzęciu, podchodząc do krowy zawsze z prawej strony.
Okres oceny | Kondycja prawidłowa | Dopuszczalny przedział BCS |
Początek zasuszenia | 3,50 | 3,25–3,75 |
Koniec zasuszenia | 3,25 | 2,75–3,50 |
Okres przejściowy | 3,00 | 3,75–3,25 |
30 dzień laktacji | 2,75 | 2,50–3,00 |
60 dzień laktacji | 2,75 | 2,50–3,00 |
100-120 dzień laktacji | 2,75 | 2,25–3,25 |
200 dzień laktacji | 3,25 | 3,75–3,50 |
Początek zasuszenia | 3,50 | 3,25–3,75 |
Kondycję krowy oceniamy w skali pięciopunktowej uwzględniając przy tym stopień umięśnienia i otłuszczenia zwierzęcia w następujących miejscach:
- wyrostki kolczyste i poprzeczne kręgów lędźwiowych,
- dół głodowy,
- guz biodrowy i kulszowy,
- płaszczyznę pomiędzy guzami biodrowymi,
- płaszczyznę pomiędzy guzami biodrowym i kulszowym, okolice okołoodbytowe.
Ocenę kondycji ciała należy przeprowadzać regularnie w miesięcznych odstępach, przy czym krowy narażone w większym stopniu na zmianę kondycji tj. w okresie zasuszenia oraz w pierwszych dwóch miesiącach po porodzie powinny być kontrolowane częściej.
Punkty BCS | Wygląd poszczególnych partii ciała |
1 skrajne wychudzenie |
|
2 krowa chuda |
|
3 krowa o średniej kondycji |
|
4 kondycja ciężka |
|
5 tłusta |
|
Beata Dąbrowska