Rynek produktów ekologicznych w Polsce cały czas się rozwija
Spotkanie otworzył Waldemar Broś, prezes zarządu KZSM Zw. Rew. który wraz z Wojciechem Wilamowskim, przewodniczącym rady KZSM Zw. Rew. przywitał uczestników spotkania – przedstawicieli spółdzielni mleczarskich oraz producentów mleka ekologicznego, jak również organizacji ekologicznych.
Prelegentem spotkania był Michał Rzytki z MRiRW, który przedstawił i scharakteryzował główne aspekty funkcjonowania produkcji mleka ekologicznego w Polsce, w tym m.in.:
- ramy prawne,
- działania MRiRW w celu zwiększenia produkcji ekologicznej,
- dane dot. ekologicznej produkcji mleczarskiej.
W związku z tym, że rynek produktów ekologicznych cały czas się rozwija a podaż na mleko ekologiczne jest w Polsce ograniczona, MRiRW chce podjąć działania mające na celu zmianę tego stanu rzeczy.
- Na zdjęciu od lewej: Michał Rzytki, Bartosz Pytlak z Departamentu Jakości i Promocji Żywności MRiRW, dr Józef Tyburski z Rady Rolnictwa Ekologicznego, Waldemar Broś – prezes zarządu KZSM, Wojciech Wilamowski – przewodniczącym rady KZSM
W czasie dyskusji wskazano na największe problemy i bariery związane z produkcją mleka ekologicznego w Polsce, do których należą m.in.:
- duże rozdrobnienie gospodarstw ekologicznych i ich b. mała powierzchnia,
- mała liczba krów w systemie produkcji ekologicznej,
- wysokie koszty związane z transportem mleka od producenta do przetwórcy, utrudniony i zaburzony łańcuch dostawy mleka do spółdzielni,
- wysokie koszty producentów mleka ekologicznego m.in. koszty pasz ekologicznych dla krów itp.,
- polscy przetwórcy w związku z ograniczoną podażą mleka ekologicznego w Polsce, są zmuszeni do jego sprowadzania m.in. z Litwy i Słowacji,
- zbyt mała liczba odbiorców produktów ekologicznych m.in. z powodu wysokich cen,
- duże sieci handlowe stosują b. wysokie marże na tego typu produkty,
- żądanie dużych sieci handlowych dużych dostaw produktów ekologicznych,
- wsparcia państwa w postaci dopłat dla producentów jest symboliczne,
- niejednoznaczne, rygorystyczne i skomplikowane przepisy prawa i systemy certyfikacji producentów,
- mały asortyment dostępnych produktów ekologicznych,
- stosunkowa mała wiedza konsumentów na temat produktów ekologicznych,
- długi i skomplikowany czas konwersji z gospodarstwa konwencjonalnego na ekologiczne,
- mniejsza wydajność krów w systemie produkcji ekologicznej.