Jak zmienia się jakość paszy po jej zagrzaniu?
Zagrzewanie się TMR-u powoduje nie tylko wzrost temperatury paszy, ale pogarsza jej smak oraz zaburza równowagę mikrobiologiczną. Zagrzana pasza nieprzyjemnie pachnie, źle smakuje i nie ma takiej krowy, która chciałaby jeść zagrzany TMR. Głównym sprawcą wzrostu temperatury paszy są drożdże obecne w kiszonkach. Po wymieszaniu z wysokoenergetycznymi komponentami TMR-u, otrzymują one doskonałą pożywkę w postaci dużej ilości skrobi. Do tego dochodzi również wysoka temperatura i tlen wprowadzony do paszy podczas mieszania w wozie, co oznacza idealne wręcz warunki do rozwoju drożdży. Zaczynają się one szybko rozmnażać, produkując przy tym duże ilości ciepła. Na dodatek, obecna w paszy łatwo strawna skrobia zamiast przez krowy zużywana jest także przez bakterie, co prowadzi do zmniejszenia zawartości węglowodanów w zadanej paszy.
Jak zapobiegać zagrzewaniu się TMR-u?
Z powyższych względów szczególna uwaga hodowców powinna być zwrócona na przeciwdziałanie zagrzewaniu się i psuciu paszy. Podczas ciepłych dni zaleca się skarmianie TMR-u co najmniej dwa razy dziennie i przygotowywanie pas...