Podobnie jak małe dzieci, cięta także muszą być szkolone w zakresie pozytywnych zachowań. Nie inaczej jest z żywieniem. Jeżeli nasze praktyki żywieniowe utrwalą w młodych zwierzętach złe nawyki, może to mieć długofalowy wpływ na pobierani przez nie paszy w dorosłym życiu oraz ich zdrowie.
Brak startera stresuje cielęta
Aby utrzymać świeżość i jakość paszy starterowej i zminimalizować ilość odpadów, wielu hodowców skarmia starter w małych ilościach, zwłaszcza gdy jest on dopiero wprowadzany do diety młodych zwierząt. Jak zaznacza specjalista od cieląt i jałówek, Sam Leadley, brak dostępnej paszy i puste wiaderka są dla cieląt sygnałem, żeby jadły więcej przy następnym karmieniu. Przez to dochodzi do wytworzenia nawyku jedzenia rzadko, ale w większych ilościach. Takie zachowanie u dorosłych mlecznic, może mieć konsekwencje w postaci:
- Obniżenia pH żwacza po posiłkach
- Zmniejszonego wydzielania śliny, co prowadzi do zmniejszonego buforowania zawartości żwacza
- Zwiększonej częstotliwości występowania u krów subklinicznej kwasicy żwacza (SARA)
- Zwiększonej liczby kulawizn w stadzie z subklinicznej kwasicy
- Nieoptymalnego trawienia błonnika ze względu wysokie pH w żwaczu, które ogranicza wzrost populacji fibrolitycznych bakterii
- Zmniejszenia produkcji tłuszczu w mleku
- Zwiększonej częstości występowania przemieszczeń trawieńca
Oprac. Kamila Dłużewicz
Zródło: Bovine Veterinarian
Fot. Beata Dąbrowska