Zainspirowani przez włoskie sery
Możliwość taką, z początkiem roku dały hodowcom nowe przepisy o rolniczym handlu detalicznym, w myśl których rolnik może łatwiej sprzedać swoją żywność bezpośrednio do sklepu czy restauracji.
– 5 lat temu byliśmy we Włoszech, gdzie zobaczyliśmy, jakie wspaniałe sery robią rolnicy i jak całkiem dobrze z tego żyją. Postanowiliśmy więc spróbować tego, co zawsze nas interesowało i – pomimo że początki łatwe nie były – udało nam się opracować własne receptury – wspominał Krystian Kwolek. – Jeszcze do niedawna ograniczenia w sprzedaży powodowały, że większość serów robiliśmy pod zamówienie. Dziś, za sprawą nowych przepisów, mamy nadzieję wyjść z naszymi serami poza region – wyraziła nadzieję pani Małgorzata dodając, że produkcja własna serów to najlepsze spieniężenie wyprodukowanego w gospodarstwie mleka.
A mleka w gospodarstwie państwa Kwolkowie jest bardzo dużo. Wystarcza go i na produkcję serów własnych, i wysoką sprzedaż do krasnystawskiej spółdzielni. Dość powiedzieć, że w 2017 roku zostali laureatami Mlecznych Mistrzostw Polski z największą (w 2016 roku) produkcj...