StoryEditorPorady

Czy spadek białka w mleku krowim latem to powód do niepokoju?

11.07.2019., 16:07h
Wraz z wysokimi temperaturami powraca niepokojące producentów mleka zjawisko spadku białka w mleku, o czym świadczą pytania nadsyłane do naszej redakcji. Uspokajamy – latem, to zjawisko naturalne.

Jest synteza w żwaczu - jest białko w mleku

W najbardziej upalne dni krowy pobierają zdecydowanie mniej paszy, co prowadzi do spadku wydajności i obniżenia procentowej zawartości białka, ale również tłuszczu w mleku. Utrata apetytu, to reakcja zwierząt na przegrzanie organizmu. Obniżenie ilości pobieranej paszy oznacza niedobór energii, na którą zapotrzebowanie w upalne dni dodatkowo wzrasta, co związane jest m.in. z termoregulacją organizmu.

Gdy żwacz dysponuje dostateczną ilością energii z paszy, tworzy się w nim wiele białka bakteryjnego, które wykorzystane jest później do tworzenia białek mleka. Wydawać by się więc mogło, że najprostszym sposobem na ograniczenie spadku białka w mleku jest podanie krowom tłuszczów (roślinnych i zwierzęcych), będących źródłem łatwo przyswajalnej energii. Okazuje się, że nie do końca, bowiem nie stanowią one źródła składników pokarmowych dla mikroorganizmów żwacza.



Skarmianie dawek z podwyższoną zawartością tłuszczu – powyżej 6% w suchej masie – może nawet zmniejszyć syntezę białka mikroorganizmów w żwaczu. Zamiast więc szukać kosztownych rozwiązań zapobiegających spadkowi białka w mleku, przede wszystkim należy zadbać o skuteczne zapobieganie skutkom stresu cieplnego i wszelkimi sposobami zachęcać krowy do pobierania paszy.

Beata Dąbrowska
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 10:38