Zawartość białka w surowym mleku z Ukrainy szacuje się na 3%, a zawartość tłuszczu na 3,4%. Dla porównania, polskie mleko zawiera 3,4% białka i 3,8% tłuszczu. Zwiększa to efektywność przetwarzania i stanowi zachętę dla przetwórców.
StoryEditorRynek mleka

Czy Ukraina ograniczy import polskiego mleka? To by uderzyło w ich mleczarnie

21.09.2023., 14:00h
Ukraina, pomimo wojny i ogromnego wsparcia ze strony wielu państw świata, w tym Polski, stawia twarde warunki, również w sektorze mleczarskim.

Z artykułu dowiesz się:

  • Dlaczego polskie mleko jest tak konkurencyjne dla surowca z Ukrainy?
  • Jakie zmiany zachodzą na światowym rynku mleka?
  • W jakim kierunku zmierza chiński przemysł mleczarski?

Ukraińcy mają problem – tanie mleko z Polski

Niedobór mleka surowego w Ukrainie zmusza krajowe przedsiębiorstwa mleczarskie do przekierowania swojej uwagi na sąsiednie kraje Unii Europejskiej.

Zdaniem Arsena Didura, dyrektora Związku Przedsiębiorstw Mleczarskich Ukrainy, we wrześniu ukraińskie koncerny mleczarskie mają zawrzeć umowy z polskimi przedsiębiorstwami na zakup około 15–20 tys. ton mleka surowego miesięcznie. Działania wojenne we wschodniej części Ukrainy spowodowały, że ucierpiała znaczna liczba krów. W rezultacie, zakłady mleczarskie stanęły przed wyzwaniami związanymi z niedoborami w dostawach mleka surowego od początku 2023 r.

Według Didura, Polska ma obecnie nadwyżkę surowego mleka. Jeżeli mu wierzyć, to polskie mleczarnie opracowały już ofertę dla niektórych ukraińskich firm mleczarskich, umożliwiając im zakup surowca po 0,39 euro za kilogram. Zawartość białka w surowym mleku z Ukrainy szacuje się na 3%, a zawart...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 07:24