Tylko aktualne trendy w hodowli na konferencjach Blattin
Wydaje się, że konferencje firmy Blattin – które nieprzerwanie odbywają się już od 19 lat – wielu hodowców bydła mlecznego wpisało na stałe w swój szkoleniowy kalendarz. W tym roku – podobnie zresztą jak w latach poprzednich – sale wykładowe, bez względu na region kraju wypełnione były słuchaczami. Tegoroczną edycję konferencji, nad którą nasza redakcja objęła patronat medialny, zorganizowano w województwach: podlaskim, opolskim, wielkopolskim, kujawsko-pomorskim oraz lubelskim w miejscowości Okrzeja, gdzie mieliśmy przyjemność uczestniczyć.
– Słuchamy naszych hodowców i odpowiadając na ich zapotrzebowanie staramy zapraszać do udziału w konferencjach najlepszych ekspertów, którzy zaprezentują aktualne trendy w hodowli – mówił Zbigniew Pustuła z Blattin Polska.
Odpajanie cieląt do woli - jakie płyną z tego korzyści?
Intensywny odchów cieląt i odpajanie do woli, to temat, któremu w ostatnim czasie dużo uwagi poświęca się w Europie. I między innymi z tego powodu, do udziału w spotkaniach zaproszono doświadczonego konsultanta żywieniowego największych niemieckich gospodarstw – Franka Timmrecka. Przekonywał on do odpajania cieląt do woli, które to zapewnia maksymalne przyrosty, czyli skrócony czas odchowu, młodszy wiek pierwszego wycielenia oraz wyższą wydajność przyszłej krowy. Pojenie do woli oznacza w praktyce stosowanie do 14 dnia życia cielęcia pójła (do 12 litrów) w stosunku 145–160 g preparatu na litr wody.
Czy da się żywić krowy bez GMO?
Nieustannie aktualny jest temat żywienia bydła mlecznego bez udziału pasz z GMO. O tym, jak efektywnie zarządzać takim żywieniem i o tym, że śrutę sojową z powodzeniem możemy zastąpić śrutą rzepakową, przekonywał William Woodley – specjalista żywieniowy z Kanady, który od lat bilansuje dawki pokarmow na bazie kanadyjskiej odmiany rzepaku, czyli canoli, którą wyselekcjonowano w oparciu o niski poziom kwasu erukowego i glukozynolanów.
- Zbigniew Pustuła (z prawej) współwłaściciel firmy Blattin Polska Sp. z o.o. podziękował Krzysztofowi Rzeńcy – kierownikowi działu skupu Spółdzielni Mleczarskiej Ryki, za skuteczne przekonanie, by jedna z konferencji odbyła się właśnie w rejonie działania ryckiej spółdzielni
Tłuszcze chronione w żywieniu bydła mlecznego - moda czy konieczność?
Kolejnym prelegentem, który znany jest niemal każdemu hodowcy bydła mlecznego, był profesor Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, który zadał i jednocześnie szczegółowo odpowiedział słuchaczom na pytanie: czy stosowanie w żywieniu bydła tłuszczy chronionych, to moda czy może konieczność. Otóż, tłuszcz w dawce dla krów mlecznych zwiększa koncentrację energii, co prowadzi do zwiększonego jej pobrania. I co ważne, jest to energia bez ryzyka kwasicy żwacza. Dodatek tłuszczu poprawia również wskaźniki rozrodu krów, poprzez poprawę wskaźnika skuteczności pierwszej inseminacji i/ lub wzrost wskaźnika zacieleń (średnio o 17%).
- Konferencje firmy Blattin od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem hodowców bydła
Alternatywa dla kokcydiostatyków i antybiotyków
Jednym ze współorganizatorów cyklu konferencji była firma AdiFeed, której dyrektor Działu Bydła i Trzody dr Krzysztof Białoń, zaprezentował alternatywne rozwiązania dla stosowania antybiotyków i kokcydiostatyków. Temat ten ma szczególne znacznie w obliczu zapowiadanej propozycji wycofania kokcydiostatyków od 2022 roku, jak również narastającej odporności mikroorganizmów na podawane antybiotyki. Alternatywą mogą być produkty fitoncydowe, czyli standaryzowane ekstrakty ziołowe, które z powodzeniem wykorzystywane są w prewencji kokcydiozy oraz infekcji bakteryjnych i wirusowych.
Beata Dąbrowska