P
opulacja francuskich krów rasy montbeliarde w ponad połowie objęta jest oceną użytkowości. W 2013 roku pod kontrolą mleczności znajdowało się 411 130 krów tej rasy. Uzyskały one średnią produkcję 8133 kg mleka za 333 dni, przy parametrach 3,90% tłuszczu i 3,44%
białka.
Na skuteczne zacielenie w tej rasie francuscy rolnicy zużywają średnio 1,7 porcji nasienia. Jest to druga co do liczebności rasa mleczna we Francji, rzecz jasna po hf-ie, jednocześnie osiąga najszybszy przyrost populacji pośród ras mlecznych w tym kraju.
Zalety, jakie wynikają z krzyżowania krów z rasą montbeliarde to: utrzymanie wysokiej produkcji mleka bogatego w białko, otrzymanie krów zdrowych, płodnych i długowiecznych oraz ograniczenie kosztów weterynaryjnych. To wszystko razem przyczynia się do zwiększenia zysków. Jeszcze inną zaletą bydła montbeliarde jet dwukierunkowy typ użytkowy, zarówno krowy, jak i buhajki osiągają wysoką wartość rzeźną.
Andrzej Rutkowski