Zła struktura paszy to pierwszy krok do kwasicy
Wystarczającą produkcję śliny u krów zapewnia właściwa struktura dawki pokarmowej. Bardzo często jednak technologia produkcji kiszonek prowadzi do nadmiernego ich rozdrobnienia.
Pobieranie takich pasz objętościowych przez krowy skraca czas ich przeżuwania, pokarm jest słabo naśliniony, co oznacza, że do żwacza dostaje się niewielka ilość śliny. I jest to pierwszy krok do powstania kwasicy. Ślina bowiem – dzięki swojemu alkalicznemu odczynowi – neutralizuje nadmiar kwasów powstających w procesie fermentacji w żwaczu.
Włókno ważne dla motoryki żwacza
Zbyt niskie pH w żwaczu powoduje zahamowanie wzrostu bakterii celulolitycznych, co także prowadzi do zmniejszenia strawności masy organicznej w żwaczu i w efekcie do ograniczenia pobrania paszy. Tylko dzięki długim cząsteczkom paszy utrzymywana jest właściwa struktura masy pokarmowej w żwaczu oraz jego motoryka. Długie cząstki umożliwiają także normalne ścieranie się i odbudowywanie nabłonka żwacza.
Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krów mlecznych ma ogromny wpływ na strawność składników pokarmowych, a przez to na koncentr...