Siara znacznie różni się od mleka
Siara to pierwsza po porodzie wydzielina gruczołu mlekowego. Wydzielina o składzie zdecydowanie odbiegającym od mleka, ma bowiem 2 razy więcej suchej masy, 3 razy więcej składników mineralnych, 5 razy więcej białka i zdecydowanie więcej tłuszczu i witamin w nim rozpuszczalnych. Jednak to, co najcenniejsze w siarze, to oczywiście przeciwciała, które mają chronić nowo urodzone cielę przed atakiem patogenów. Siara w ciągu kilku dni tak zmienia swój skład, że w 6–7 dniu po porodzie mamy już do czynienia z produkcją mleka, a nie siary.
Wraz z upływającymi od porodu godzinami w siarze zachodzą zmiany jakościowe i tak: po 6 godzinach od porodu wartość odpornościowa siary (poziom albuminy) jest o 50% niższa od tej z pierwszej godziny po porodzie, a w 12. godzinie jej wartość sięga poziomu 30% wartości startowej.
Odporność tylko dzięki siarze
U krów przeciwciała nie mogą przenikać przez łożysko bezpośrednio do płodu i dlatego nabycie odporności następuje przez skarmianie odpowiedniej ilości siary w pierwszych 24 godzinach życia, kiedy cielę może wchłaniać immunoglobuliny bezpośrednio z jelit do krwiobiegu. ...