Na temat żywienia krów zasuszonych swoją wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w pracy w Sano Agrar Institut podzieli się dr Ryszard Kujawiak z Sano – Nowoczesne Żywienie Zwierząt.
Kamień milowy w żywieniu bydła mlecznego
To była rewolucja w żywieniu krów zasuszonych kiedy Sano już w 2000 roku zaczęło zalecać tylko jedną dawkę na cały okres zasuszenia, w dodatku składającą się z tych samych pasz co w laktacji. Zmieniały się tylko proporcje podawanych komponentów. Tylko jedna dawka dla krów zasuszonych i tylko jedna dawka dla krów w laktacji, dzień w dzień przez cały rok te same pasze. To był przełom, który z bardzo dużymi oporami wkraczał do Polski. Wcześniej hodowcy nie przywiązywali zbyt dużej uwagi do żywienia krów zasuszonych, które najczęściej ograniczało się do podawania w tym okresie wyłącznie pasz objętościowych (siano, słoma) i wyeliminowania z dawki pasz treściwych. Dopiero Sano potraktowało okres zasuszania jako najważniejszy w całym cyklu produkcyjnym. Jako punkt zwrotny dla przyszłej wydajności, zdrowotności i płodności. Pierwszy dzień zasuszania to początek nowej laktacji – taka była teza innowacyjnego żywienia krów zasuszonych. Powstały w 2009 roku Sano Agrar Institut umożliwił pełną realizację nowych innowacyjnych rozwiązań, do których tak trudno było wcześniej przekonać nie tylko hodowców, ale także współpracujących z nimi specjalistów żywieniowych. Potrzeba było aż kilkunastu lat, aby jedna dawka na cały okres zasuszenia stała się także w Polsce równoważną alternatywą dla stosowanych do tej pory dwóch dawek: jednej na okres zasuszenia właściwego i drugiej na okres przejściowy.
Zarządzanie gospodarstwem w stylu holenderskim
Zaproszenie na konferencję przyjął również holenderski ekonomista ds. produkcji mleka Jelle Zijlstra z Wageningen University, który przedstawi swoje doświadczenia i opinię na temat zarządzania kosztami w mlecznym gospodarstwie. Obok cięcia kosztów, innym skutecznym sposobem na wygenerowanie wyższych zysków może być zwiększenie dochodowości. Kolejna kwestia, z którą trzeba się zmierzyć prowadząc gospodarstwo mleczne to wahania cen mleka i pasz. Jak możemy skorzystać z doświadczenia zdobytego przez ostatnie 10 lat i jakie zmiany mogą zahamować negatywny wpływ wahań cenowych na nasze zyski? Zwiększenie długowieczności krów poprzez udoskonalone zarządzanie stadem może również prowadzić do ograniczenia kosztów poprzez obniżenie cen hodowli jałówek i czerpanie zysków z wyższej produkcji uzyskiwanej u krów starszych. Jakie praktyki są potrzebne, aby to osiągnąć? Odpowiednie żywienie, stan zdrowia, utrzymanie i hodowla młodego stada w sposób fundamentalny przyczyniają się do zwiększenia długowieczności i zwiększonej opłacalności produkcji. Na tę ostatnią wpływają też koszty pracy i maszyn. Jaki zakres pracy potrzebny jest na mlecznej fermie mleka i jakie inwestycje w automatyzację i mechanizację są uzasadnione, aby poprawić opłacalność?
Choroby bydła mlecznego
O najczęściej występujących chorobach w stadach bydła mlecznego opowie prof. Adam Traczykowski – wieloletni pracownik naukowy i dydaktyczny na Uniwersytecie Technologiczno-Przyrodniczym w Bydgoszczy. Celem każdego hodowcy jest pozyskanie od krowy maksymalnej ilości mleka najlepszej jakości, przy utrzymaniu optymalnej zdrowotności. Do najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych u krów mlecznych zalicza się mastitis oraz choroby racic, które nie tylko eliminują zwierzęta z produkcji mleka, ale również są przyczyną ich brakowania. Podczas swej prelekcji prof. Traczykowski omówi główne jednostki chorobowe mastitis oraz zajmie się także tematem schorzeń racic wywołujących kulawizny, takich jak choroba linii białej ochwat czy Mortellaro.
Startujemy o godz. 11.00 w Auli Expo, w sobotę 16 lutego 2019 r. Gorąco zapraszamy. Wstęp bezpłatny.
Beata Dąbrowska