Jak spożywanie przetworów mlecznych wpływa na nasze zdrowie?
Uczestnicy badań byli w wieku 35–70 lat i pochodzili z 21 krajów – Argentyny, Bangladeszu, Brazylii, Kanady, Chile, Chin, Kolumbii, Indii, Iranu, Malezji, Palestyny, Pakistanu, Filipin, Polski, Republiki Południowej Afryki, Arabii Saudyjskiej, Szwecji, Tanzanii, Turcji, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Zimbabwe.
Na podstawie kwestionariusza ustalono u wszystkich badanych średnią ilość nabiału spożywaną w ciągu dnia. Wśród produktów znalazły się mleko, jogurt, napoje na bazie jogurtu, ser i dania z udziałem produktów mlecznych. Produkty zaklasyfikowano jako niskotłuszczowe albo pełnotłuste. Masło i śmietanę oceniano osobno, ponieważ nie spożywa się ich w dużych ilościach w niektórych z wymienionych krajów. Zebrano też dane na temat historii chorób badanych, używania leków na receptę, wykształcenia, palenia papierosów. Zmierzono im wagę, wzrost, obwód w talii i ciśnienie krwi, a także poziom glukozy na czczo. Sprawdzano częstość występowania pięciu czynników tzw. syndromu metabolicznego, czyli ciśnienia powyżej wartości 130/85 Hg, obwodu w talii powyżej 80 cm, niskiego poziomu dobrego cholesterolu, podwyższonego stężenia trójglicerydów i podwyższonego stężenia glukozy na czczo.
Dobroczynny wpływ nabiału w diecie
Co się okazało? Spożywanie nabiału, w tym zwłaszcza nabiału tłustego związane było z niższym o 24% ryzykiem syndromu metabolicznego. U osób, które jadły wyłącznie pełnotłusty nabiał to ryzyko było o 28% niższe w porównaniu z osobami, które nabiału nie spożywały w ogóle. Spożywanie przynajmniej dwóch porcji nabiału dziennie wiązało się z nawet 12% niższym ryzykiem nadciśnienia i cukrzycy, a przy trzech porcjach dziennie – ryzyko było niższe nawet o 14%. Zależność ta była wyraźnie silniejsza w przypadku nabiału pełnotłustego niż tego o niskiej zawartości tłuszczu.
Badacze podkreślają, że to badania obserwacyjne i nie można tu jednoznacznie ustalić przyczyny pozytywnych zjawisk. Nie wiadomo, czy w kwestionariuszach podano precyzyjne informacje, a przez 9 lat obserwacji niektóre z pomiarów mogły być niedokładnie przeprowadzone. Jednak badacze sugerują, że jeśli te odkrycia zostaną potwierdzone w szerszych badaniach, wtedy zwiększenie konsumpcji nabiału może okazać się dostępną i niedrogą metodą redukowania czynników syndromu metabolicznego, w tym przede wszystkim nadciśnienia i cukrzycy.
Karolina Kasperek
Zdjęcie: Unsplash
Zdjęcie: Unsplash