Mniej mleka, ale lepsze parametry
Ekologiczne są zarówno uprawy, jak i produkcja mleka. – Przejście na produkcję ekologiczną nie odbywa się z dnia na dzień. Jest to proces rozłożony w czasie. Z dnia na dzień możemy jedynie zadeklarować chęć przejścia poprzez złożenie wymaganych dokumentów – poinformował Konrad Liedmann.
– Na uprawy polowe certyfikat dostaje się szybciej i dlatego jesteśmy obecnie w okresie przejściowym. Skąd pomysł na ekologię? W naszej opinii bardzo zintensyfikowaliśmy produkcję tak na polach, jak i w chowie zwierząt. Cały czas kupujemy wszystko to co niezbędne jest do produkcji, a zysków wcale nie przybywa. W sąsiedztwie mamy kilka gospodarstw ekologicznych i nawet takie z dwudziestoletnim stażem i jakoś funkcjonują i nie myślą o rezygnacji z ekologii. Jak widać można! – dodaje hodowca.
– Na uprawy polowe certyfikat dostaje się szybciej i dlatego jesteśmy obecnie w okresie przejściowym. Skąd pomysł na ekologię? W naszej opinii bardzo zintensyfikowaliśmy produkcję tak na polach, jak i w chowie zwierząt. Cały czas kupujemy wszystko to co niezbędne jest do produkcji, a zysków wcale nie przybywa. W sąsiedztwie mamy kilka gospodarstw ekologicznych i nawet takie z dwudziestoletnim stażem i jakoś funkcjonują i nie myślą o rezygnacji z ekologii. Jak widać można! – dodaje hodowca.
Obecnie stado bydła liczy 90 sztuk, w tym 40 krów dojnych w większości rasy simental mleczny.
– Simentale dają nieco mniej mleka niż wysokowydajne hf-y, ale jego parametry są lepsze.Gdy zacząłem ekologicznie żywić krowy, ilość pozyskiwanego mleka nieco spadła, ale wzrosła za to zawartość białka i tłuszczu, a mleczarnie płacą...