Nowa Zelandia już wkrótce może stać się dla nas podstawowym konkurentem
Podstawowe produkty masowe, tj. odtłuszczone mleko w proszku i masło, nieznacznie, bo odpowiednio o 0,7% i 0,2%, potaniały. Oznacza to, że w tym samym czasie pozostałe z nich, tj. ser cheddar, bezwodny tłuszcz mleczny oraz pełne mleko w proszku podrożały na tyle, by ostatecznie, dla ogółu produktów mleczarskich, osiągnąć wartość o 2% wyższą niż w poprzednim notowaniu.
W trakcie rzeczonej aukcji sprzedano 26 106 ton artykułów mleczarskich, średnio za 4072 USD. Analiza ta zasługuje na szczególną uwagę, bo Nowa Zelandia, za sprawą właśnie podpisanej umowy FTA, wkrótce może stać się dla nas podstawowym konkurentem. Mamy do czynienia z poważnym graczem, który pomimo braku jakichkolwiek rządowych dopłat do rolnictwa stał się ósmym producentem mleka na świecie, a produkty z tego kraju można znaleźć w 140 krajach świata.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby Polska podążała drogą nowozelandzkiej Fonterry
Fonterra, dzięki rozsądnym inwestycjom w infrastrukturę informatyczną oraz metody zarządzania, stała się punktem odniesienia dla całego świata, w tym Polski. ...