Pomoc dla rolników, przetwórców i pracowników rolno-spożywczych
„Musimy uruchomić wszystkie możliwe narzędzia, aby pomóc rolnikom, przetwórcom i pracownikom rolno-spożywczym w poradzeniu sobie z kryzysem” – stwierdzili europosłowie w liście.
Sygnatariusze pisma chcą wprowadzić do rozporządzenia nowy artykuł: „Odzyskiwanie potencjału produkcji i przetwórstwa rolnego dotkniętych skutkami pandemii COVID-19, w tym działania zapobiegawcze”.
Proponowany nowy środek pozwoliłby na przekierowanie niewykorzystanych w obecnym okresie programowania funduszy z drugiego filara (rozwój obszarów wiejskich) na nowe działania oraz pokrycie kosztów poniesionych w celu stabilizacji sektora, tj. koszty poniesione na przechowywanie produktów oraz wynikające ze strat związanych z utratą dochodu, obniżką cen i ograniczeniem lub zakłóceniem działalności, koszty poniesione na dodatkową logistykę związaną z wyznaczaniem alternatywnych sposobów przechowywania i przetwarzania niewykorzystanych produktów, ochronę pracowników i utrzymanie funkcjonowania rocznego cyklu produkcji (dezynfekcja, wyposażenie ochronne, narzędzia pracy zdalnej).
„Nowy środek pozwoli na szybką i ukierunkowaną reakcję na problemy związane z rozprzestrzenianiem się COVID-19 poprzez zmobilizowanie niewykorzystanych funduszy” – podkreślili europosłowie.
Zdjęcie: Pixabay
Zdjęcie: Pixabay