StoryEditorInformacje rynkowe

Fonterra – masło lekko w dół, OMP w górę

08.10.2019., 13:10h
Delikatnie, ale jednak w górę, tak zakończyła się pierwsza październikowa aukcja GDT. Indeks cen wzrósł o 0,2%, sprzedano ponad 38,7 tys. t produktów mlecznych.  
Na korzyść wzrostu indeksu cen oddziaływały: maślanka w proszku, OMP, laktoza i kazeina. Maślanka zyskała na wartości 6,7%, sprzedano ją za 2670 dolarów/t.

Wzrost ceny OMP i laktozy

OMP zdrożało o 2,7% do 2674 dolarów/t, laktoza o 1,8% do 784 dolarów/t, natomiast kazeina podpuszczkowa o 0,7% do 6683 dolarów/t. W stosunku do aukcji z 17 września nie zmieniła się cena sprzedaży bezwodnego tłuszczu mlecznego. Utrzymał on cenę na poziomie 4997 dolarów/t.

Zarówno masło, jak i pełne mleko w proszku staniały o 0,2%. Masło sprzedano za 4125 dolarów/t, a pełne mleko w proszku za 3141 dolarów/t. Największym przegranym okazał się cheddar. Jego cena spadła o 3,4% do 3717 dolarów/t.   
         
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 17:21