Na korzyść wzrostu indeksu cen oddziaływały: maślanka w proszku, OMP, laktoza i kazeina. Maślanka zyskała na wartości 6,7%, sprzedano ją za 2670 dolarów/t.
Wzrost ceny OMP i laktozy
OMP zdrożało o 2,7% do 2674 dolarów/t, laktoza o 1,8% do 784 dolarów/t, natomiast kazeina podpuszczkowa o 0,7% do 6683 dolarów/t. W stosunku do aukcji z 17 września nie zmieniła się cena sprzedaży bezwodnego tłuszczu mlecznego. Utrzymał on cenę na poziomie 4997 dolarów/t.
Zarówno masło, jak i pełne mleko w proszku staniały o 0,2%. Masło sprzedano za 4125 dolarów/t, a pełne mleko w proszku za 3141 dolarów/t. Największym przegranym okazał się cheddar. Jego cena spadła o 3,4% do 3717 dolarów/t.
Zarówno masło, jak i pełne mleko w proszku staniały o 0,2%. Masło sprzedano za 4125 dolarów/t, a pełne mleko w proszku za 3141 dolarów/t. Największym przegranym okazał się cheddar. Jego cena spadła o 3,4% do 3717 dolarów/t.
Magdalena Szymańska
Zdjęcie: Pixabay
Zdjęcie: Pixabay