Spadki cen cheddaru i masła
Najsilniej staniał cheddar. Jego notowania spadły o 3,6% do 3998 dolarów/t, tym samym, powrócił do ceny z początku maja. 3,5% straciło na wartości masło. Sprzedano je za 5581 dolarów/t. Jest to cena, za którą zbywano ten produkt na GDT na początku kwietnia br. oraz na początku listopada ubiegłego roku.
Zaskakujący wzrost ceny maślanki
W porównaniu do poprzedniej aukcji, o 1,7% do 6222 dolarów/t staniał także bezwodny tłuszcz mleczny. Taniej niż poprzednio sprzedano również pełne mleko w proszku. Straciło na wartości 1,1%, sprzedano je za 3205 dolarów/t. Najbardziej zaskakujący był wzrost ceny maślanki. Produkt ten zdrożał o 17,7% do 2314 dolarów/t. O 3,9% do 714 dolarów/t, w stosunku do aukcji z 16 maja br., wzrosły ceny laktozy. Tendencję wzrostową utrzymało odtłuszczone mleko. Tym razem jednak jego cena wzrosła jedynie o 0,3% do 2051 dolarów/t.
dr Magdalena Szymańska
dr Magdalena Szymańska