Jak uniknąć syndromu niskiej zawartości tłuszczu w mleku u krów?
Kontynuując rozpoczęty wcześniej temat niskiej zawartości tłuszczu w mleku, który szeroko referował prof. Zygmunt Maciej Kowalski podczas cyklu XX Konferencji dla Hodowców Bydła i Producentów Mleka, zorganizowanej przez firmę Blattin, przedstawimy dziś praktyczne zalecenia dla unikania syndromu niskiej zawartości tłuszczu w mleku (MFD).
– Pierwsze co musimy zrobić, to poprawić fermentację w żwaczu (oczywiście po wcześniejszym wyeliminowaniu kwasicy jako głównego problemu) oraz dokonać dokładnej analizy pobrania kwasów tłuszczowych – podkreślał prof. Kowalski.
Krok pierwszy: Ustabilizuj fermentację w żwaczu
Dobrą fermentację w żwaczu zapewnić może dostarczenie krowom odpowiedniej ilości włókna w dawce – NDF (włókno neutralne, detergentowe) równej 0,9% masy ciała krowy oraz zapewnienie optymalnej struktury fizycznej TMR-u, zapobiegającej m.in. sortowaniu pasz. Bardzo istotna jest też odpowiednia zawartość skrobi, szczególnie tej podatnej za fermentację w żwaczu. Uważajmy zatem na nadmiar w dawce: pszenicy, pszenżyta i jęczmienia. Regularnie stosujmy buf...