Wypas pozwala zaoszczędzić na paszy i pozytywnie wpływa na zdrowie krów
W ubiegłym roku państwo Łodygowie przeprowadzili modernizację i rozbudowę obory.
– Wcześniej utrzymywaliśmy krowy w dwóch obiektach i doiliśmy je dojarką konwiową. Dzięki modernizacji wszystkie krowy znajdują się w jednym, składającym się z dwóch części, budynku. Zamontowaliśmy w nim dojarkę przewodową na 5 aparatów, ale przy obecnej wielkości stada wykorzystujemy tylko 4. Przewodówka tak bardzo ułatwiła pracę, że dała nam impuls do dalszego rozwoju produkcji. Zaczęliśmy stopniowo zwiększać pogłowie krów i obecnie utrzymujemy 20 sztuk oraz 2 wysoko cielne jałówki. Tak więc produkcja jeszcze wzrośnie. Powiększenie stada pociąga za sobą kolejne inwestycje. Zbiornik na mleko o pojemności 850 l robi się już za mały i będziemy musieli pomyśleć o większym, przynajmniej 1200-litrowym – mówi Marcin Łodyga.
Gospodarze zaadaptowali także stodołę, w której powstał jałownik na głębokiej ściółce i gdzie utrzymywane są jałówki oraz opasane buhaje.