– Stosowanie alkalizacji tak ziarna zbóż, jak i samego TMR-u jest niezwykle prostym i skutecznym narzędziem na zapewnienie optymalnych warunków funkcjonowania żwacza i które z całym przekonaniem polecam wszystkim hodowcom – podkreślił Mateusz JankowskiBeata Dąbrowska
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Jak rolnik z Wielkopolski pozbył się problemu kwasicy u krów?

11.06.2024., 15:00h
Od 4 lat Mateusz Jankowski stosuje kompleksową alkalizację pasz, która z roku na rok zdobywa coraz większe uznanie hodowców bydła mlecznego. Kompleksową, bowiem hodowca zdecydował się na stosowanie alkalizacji zarówno gotowego TMR-u, jak również ziarna kukurydzy.

Kwasica żwacza jest nadal częstym i kosztownym problemem u wysokowydajnych krów mlecznych

Bardzo trudno, a już szczególnie u wysoko wydajnych krów, uzyskać optymalną produkcję mleka bez zapewnienia stabilności środowiska żwacza, a głównie jego pH. Coraz wydajniejsze zwierzęta wymagają bowiem coraz większej podaży energii pochodzącej z łatwo fermentującej skrobi, której nadmiar prowadzi do obniżenia się pH żwacza poniżej 6. Nic więc dziwnego, że kwasica nadal jest najczęstszym i bardzo kosztownym schorzeniem metabolicznym współczesnych stad.

I właśnie powtarzające się kwasice były jednym z powodów, dla których Mateusz Jankowski postanowił uszlachetniać ziarno kukurydzy poprzez jego alkalizację i dodatkowo podnieść pH żwacza i odkwasić sporządzany TMR w wozie paszowym, zanim jeszcze krowy zdążą go pobrać.

image
Ziarno kukurydzy o odpowiedniej wilgotności – około 20%, zaraz po zbiorze zostaje zalkalizowane poprzez wymieszanie z preparatem Home& Dry. Tak przygotowana pasza bez problemu przechowuje się w betonowym, ale szczelnie przykrytym folią silosie
FOTO: Beata Dąbrowska

Kwasice w stadzie odeszły w zapomnienie dzięki alkalizacji paszy

Wystarczająco duży areał gospodarstwa pozwala hodowcy na uprawę kukurydzy zarówno na kiszonkę, jak i na ziarno, które po zbiorze jest śrutowane i mieszane ze specjalnym alkalizatorem oraz dodanym mocznikiem.

Tak przygotowana kukurydza jest doskonałym komponentem dawki pokarmowej – potwierdza pan Mateusz, prezentując przy tym wyniki ostatnich badań zalkalizowanej kukurydzy. – Wskaźnik pH wyniósł 7,9, a zawartość białka była na poziomie 9,8%.

Zachęcony efektami skarmiania zboża, które chroni żwacz przed zakwaszeniem, młody hodowca postanowił jeszcze bardziej wzmocnić efekt poprzez alkalizację TMR-u za pomocą preparatu, w postaci mikrogranulek – AlkabupHa, zawierającego w swoim składzie 90% białka.

Pozostało 74% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
21. listopad 2024 20:58