Pomimo bardzo słabych gleb, młody rolnik wyśrubował jakość pasz objętościowych, zmienił podejście do żywienia oraz usprawnił pielęgnację trwałych użytków zielonych, co zaowocowało podwojeniem średniej wydajności laktacyjnej utrzymywanych krów.Andrzej Rutkowski
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Młody rolnik podwoił wydajność mleczną swoich krów. Jak mu się to udało?

01.02.2025., 17:15h

Konrad Majkowski to młody hodowca i absolwent SGGW w Warszawie – dwóch wydziałów – rolnictwa oraz zootechniki. Postanowił rozwijać produkcję mleka w rodzinnym gospodarstwie, które prowadzi razem z rodzicami Barbarą i Kazimierzem.

Młody rolnik podwoił średnią wydajność mleczną swoich krów. Jak to zrobił?

Pomimo bardzo słabych gleb, na jakich przyszło im gospodarować, młody rolnik wyśrubował jakość pasz objętościowych, zmienił podejście do żywienia oraz usprawnił pielęgnację trwałych użytków zielonych, co zaowocowało podwojeniem średniej wydajności laktacyjnej utrzymywanych krów.

Na Kurpiach gleby są niskiej jakości bonitacyjnej, w naszym gospodarstwie 36 ha gruntów rolnych daje zaledwie 8,4 ha przeliczeniowych. Na tak słabych glebach prowadzenie gospodarstwa bez produkcji zwierzęcej jest nierealne, dlatego od lat utrzymujemy bydło mleczne, tym bardziej, że połowa naszych gruntów to łąki i pastwiska. W ostatnich latach udało nam się zwiększyć średnią wydajność naszych krów z 4 do ponad 8 tys. kg mleka za 305 dni ...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. marzec 2025 15:40