
Początki produkcji mlecznej w oborze z lat 60
Państwo Fiodorowie rozpoczęli produkcję mleka w oborze z lat 60. Później przebudowali część stodoły na budynek inwentarski, stwarzając sobie możliwość powiększenia stada bydła. Dziś utrzymują 17 krów dojnych, 7 jałówek oraz 3 buhaje opasowe, które w większości są sztukami mieszańcami hf-a z innymi mlecznymi rasami, między innymi z rasą simental mleczny. Krowy i jałówki są inseminowane, a zabieg przeprowadzany jest usługowo.
W żywieniu krów gospodarze rozważali zastosowanie wozu paszowego, jednak konstrukcja obory nie pozwala na wjazd do niej maszyny. Hodowcy mogli wybrać wariant stosowany w wielu gospodarstwach, jakim jest wysypywanie miksu przed oborą i rozwożenie go taczkami na stół paszowy, ale ostatecznie pozostali przy ręcznym żywieniu zwierząt.
Krowy raz dziennie otrzymują sianokiszonkę oraz kiszonkę z kukurydzy. Dodatkow...