StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Rolnicy z Mazowsza doją krowy w 50 minut i prowadzą catering

19.03.2025., 16:00h

Agnieszka i Zbigniew Fiodorowie prowadzą niewielkie gospodarstwo mleczne, które przed laty przejęli po rodzicach. Chcąc zwiększyć jego dochody, Agnieszka Fiodor postanowiła poprowadzić działalność pozarolniczą, wykorzystując produkty wytwarzane przez OSM Garwolin, do której gospodarze dostarczają mleko.

Początki produkcji mlecznej w oborze z lat 60

Państwo Fiodorowie rozpoczęli produkcję mleka w oborze z lat 60. Później przebudowali część stodoły na budynek inwentarski, stwarzając sobie możliwość powiększenia stada bydła. Dziś utrzymują 17 krów dojnych, 7 jałówek oraz 3 buhaje opasowe, które w większości są sztukami mieszańcami hf-a z innymi mlecznymi rasami, między innymi z rasą simental mleczny. Krowy i jałówki są inseminowane, a zabieg przeprowadzany jest usługowo.

W żywieniu krów gospodarze rozważali zastosowanie wozu paszowego, jednak konstrukcja obory nie pozwala na wjazd do niej maszyny. Hodowcy mogli wybrać wariant stosowany w wielu gospodarstwach, jakim jest wysypywanie miksu przed oborą i rozwożenie go taczkami na stół paszowy, ale ostatecznie pozostali przy ręcznym żywieniu zwierząt.

Krowy raz dziennie otrzymują sianokiszonkę oraz kiszonkę z kukurydzy. Dodatkow...

Pozostało 81% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. marzec 2025 16:02