Połączenie dobrej genetyki i odpowiedniego żywienia przekłada się na wysoką jakość mleka
Wysokie parametry mleka osiągane w tym gospodarstwie: 3,4–3,5% białka oraz 4,3–4,4% tłuszczu bezpośrednio mają przełożenie na cenę surowca. Zależą one nie tylko od genetyki, ale również od żywienia.
– Buhaje dobieramy zawsze z najwyższej półki i zawsze patrzymy na suchą masę w mleku, bo nie potrzebujemy doić wody. Wodę mamy w studni – powiedział pół żartem, pół serio Krzysztof Kańkowski, dodając, że ma swój kontener, a nasienie zamawia z dwóch firm ABS Polska oraz MCHiRZ Łowicz, pochodzi ono zarówno od buhajów polskich, jak i zagranicznych.
Jaka matka, taka córka
Pierwszą stutysięczniczką w tym stadzie była krowa Dusia po polskim buhaju Polo, która dała 132 657 kg mleka, a żyła 14 lat, zaś jej córka Dymka po niemieckim buhaju Simon, za życia dała 103 372 kg mleka.
Przez 20 lat od roku 1995 do 2015 Krzysztof Kańkowski pracował jako inseminator. Z czasem zwiększył pogłowie własnego stada i zabiegi inseminacji wykonuje już tylko w swojej oborze ze względu na brak czasu. Jego stado jest pod oceną użytkowości mlecznej od 1984 roku i,...