Średnia wydajność wzrosła aż 47,5 kg mleka od krowy dziennie, dzięki koncepcji Constant Feeding
Spotkanie odbyło się 7 listopada br. w gospodarstwie Radosława Michalaka w Sierakowie w woj. wielkopolskim, który – jak wszystkie poprzednie – zdecydował się wprowadzić do swojej obory jak najbardziej zrównoważone żywienie krów, które to właśnie koncepcja Constant Feeding zapewnia.
Radosław Michalak to wytrawny hodowca, który, jak by się mogło wydawać, potencjał swojego stada maksymalnie wykorzystuje. Gospodarz prowadzi imponujące stado, liczące 140 krów mlecznych. Każda z nich daje średnio 37,7 kg mleka dziennie, co jest już bardzo dobrym wynikiem.
Jednak prawdziwym powodem do dumy jest pierwsza grupa laktacyjna, gdzie średnia wydajność sięga aż 47,5 kg mleka od krowy! Tak wysoka produktywność, choć godna pozazdroszczenia, niesie ze sobą pewne wyzwania.
Gospodarz, dzieląc się podczas warsztatów swoim doświadczeniem z innymi hodowcami, podkreślił, że im wyższa wydajność krów, tym większe ich potrzeby żywieniowe. W jego przypadku problemem stała się nieprawidłowa struktura mieszanki TMR (Total Mixed Ration).
– Zastanawiałem się jak poprawić żywienie. Z pomocą przyszli fachowcy z Agrifirm, proponując prostą i praktycznie bezkosztową koncepcję Constant Feeding – powiedział pan Radosław, który zaczął ją stosować u 60 krów, dojonych przy użyciu robota udojowego. – Nowa struktura TMR-u początkowo powodowała lekkie zachwianie pobrania paszy, ponieważ krowy, zwłaszcza te o wysokiej wydajności, są wrażliwe na zmiany. Nie lubią nowości i początkowo nie wiedziały, co zrobić z nową strukturą paszy. Dlatego zmiany wprowadzaliśmy stopniowo – dodał hodowca.