Radosław Michalak z żonąMarzena Wieczorek
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Rolnik z Wielkopolski zmienił żywienie krów. Średnia dzienna wydajność wzrosła do 47,5 kg mleka!

09.12.2024., 14:00h

To było jedno z ostatnich tegorocznych spotkań firmy Agrifirm z hodowcami bydła mlecznego na terenie całego kraju, podczas których prezentowano innowacyjne podejście do żywienia bydła – Constant Feeding.

Średnia wydajność wzrosła aż 47,5 kg mleka od krowy dziennie, dzięki koncepcji Constant Feeding

Spotkanie odbyło się 7 listopada br. w gospodarstwie Radosława Michalaka w Sierakowie w woj. wielkopolskim, który – jak wszystkie poprzednie – zdecydował się wprowadzić do swojej obory jak najbardziej zrównoważone żywienie krów, które to właśnie koncepcja Constant Feeding zapewnia.

Radosław Michalak to wytrawny hodowca, który, jak by się mogło wydawać, potencjał swojego stada maksymalnie wykorzystuje. Gospodarz prowadzi imponujące stado, liczące 140 krów mlecznych. Każda z nich daje średnio 37,7 kg mleka dziennie, co jest już bardzo dobrym wynikiem.

Jednak prawdziwym powodem do dumy jest pierwsza grupa laktacyjna, gdzie średnia wydajność sięga aż 47,5 kg mleka od krowy! Tak wysoka produktywność, choć godna pozazdroszczenia, niesie ze sobą pewne wyzwania.

image
Założeniem konceptu Constant Feeding jest, aby po wykonaniu badania na sitach pensylwańskich na najniższym poziomie zostało najmniej sypkiej frakcji (poniżej 5%),a na górnym sicie do 15%
FOTO: Marzena Wieczorek

Gospodarz, dzieląc się podczas warsztatów swoim doświadczeniem z innymi hodowcami, podkreślił, że im wyższa wydajność krów, tym większe ich potrzeby żywieniowe. W jego przypadku problemem stała się nieprawidłowa struktura mieszanki TMR (Total Mixed Ration).

Zastanawiałem się jak poprawić żywienie. Z pomocą przyszli fachowcy z Agrifirm, proponując prostą i praktycznie bezkosztową koncepcję Constant Feeding – powiedział pan Radosław, który zaczął ją stosować u 60 krów, dojonych przy użyciu robota udojowego. –  Nowa struktura TMR-u początkowo powodowała lekkie zachwianie pobrania paszy, ponieważ krowy, zwłaszcza te o wysokiej wydajności, są wrażliwe na zmiany. Nie lubią nowości i początkowo nie wiedziały, co zrobić z nową strukturą paszy. Dlatego zmiany wprowadzaliśmy stopniowo – dodał hodowca.

Pozostało 66% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 14:02