Na zdjęciu od lewej: kierowniczka fermy Pępowo Marzena Konieczna, główna hodowczyni Marta Grabowska, prezes SK Pępowo Paweł Baraniak, Andrzej Mirek – członek zarządu Blattin Polska, Olga Kajewska – zootechniczka w SK PępowoAndrzej Rutkowski
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

W Pępowie doją 14 tys. litrów mleka od krowy. Jak osiągnięto taką wydajność?

05.12.2024., 15:45h

Ponad 14 tys. kg mleka w 305 dni laktacji – tyle produkuje przeciętna krowa rasy hf w Stadninie Koni Pępowo. Mało tego, przy tak wysokiej wydajności i dużej skali produkcji nie stosuje się tutaj hormonalnej synchronizacji rui, co wydaje się ewenementem na skalę całego kraju.

W Pępowie nie stosują synchronizacji rui, mimo tak wysokiej produkcji mlecznej

Nowoczesne obory, wydajne hale udojowe na pewno temu sprzyjają, ale to musi iść w parze z bardzo dobrze wyszkolonym personelem oraz organizacją żywienia stada na najwyższym poziomie.

W kwestii żywienia od ponad 10 lat hodowców z Pępowa wspomaga firma Blattin, a konkretnie doradca żywieniowy Andrzej Mirek i jednocześnie członek zarządu Blattin Polska Sp. z o.o., który ma to stado pod opieką.

Nawet w małych oborach uwięziowych można podzielić stado na grupy technologiczne tak jak jest to w Pępowie. Zwierzęta świeżo wycielone można utrzymywać na początku rzędu, a potem te w dalszej fazie laktacji, aż dochodząc do krów zasuszonych. Taki podział daje bardzo duży efekt produkcyjny. Np. w tym obiekcie oddzielnie utrzymujemy pierwiastki, ponieważ wszystkie badania wskazują, że pierwiastki utrzymywane samodzielnie dają 3–4 litry mleka więcej dziennie niż gdy są wymieszane z wieloródkami. Równie ważne jest monitorowanie pobrania suchej masy, dlatego w Pępowie codziennie ważone są niedojady. Warto to też zrobić w mniejszych oborach, może już nie codziennie, ale chociaż raz na tydzień, aby wiedzieć, ile tak naprawdę nasze krowy pobierają paszy – powiedział Andrzej Mirek.

image
Zmodernizowana obora, w której utrzymywane są krowy rasy simental
FOTO: Andrzej Rutkowski

W naszym stadzie w zależności od fazy laktacji oraz tego czy mówimy o pierwiastkach czy też wieloródkach, pobranie paszy kształtuje się w przedziale od 25 do 27,5 kg s.m. na dobę w przeliczeniu na jedną krowę. Pierwiastki oddzielamy, aby nie musiały walczyć z wieloródkami np. o dostęp do stołu paszowego – dodała główna hodowczyni w SK Pępowo Marta Grabowska.

Aż 80% krów znajduje się w najwydajniejszej grupie

Wśród krów produkcyjnych w Pępowie są takie grupy jak: grupa fresh, w której są krowy świeżo wycielone, I grupa laktacyjna – skupiająca 80% całego stada (w tym oddzielona grupa pierwiastek), gdzie są krowy osiągające najwyższy poziom produkcji, czyli szczyt laktacji, II grupa laktacyjna – tu trafiają krowy, które dają 40 i mniej litrów mleka na dzień lub te przekondycjonowane, III grupa laktacyjna ma za zadanie wyhamować produkcję na 2 tygodnie przed okresem zasuszenia.

image
Na fermie pracują roboty GEA podgarniające TMR na stołach paszowych
FOTO: Andrzej Rutkowski
Pozostało 78% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 11:38